Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στο «κόκκινο» μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Wall Street: Στο «κόκκινο» μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Πτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τον S&P 500 ωστόσο να κρατιέται πάνω από τις 5.000 μονάδες.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται μετά από μήνες υποχώρησης.

Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις που καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Fed να περιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η έκθεση για τις τιμές καταναλωτή προκάλεσε πωλήσεις στις αγορές μετοχών, αν και η πτώση των λιανικών πωλήσεων του Ιανουαρίου την Πέμπτη αναπτέρωσε τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα σίγουρα θα κρατήσουν τη Fed τουλάχιστον σε στάση αναμονής μέχρι το καλοκαίρι», δήλωσε η Carol Schleif, επικεφαλής επενδύσεων στο οικογενειακό γραφείο BMO. «Τα δεδομένα είναι διφορούμενα».

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν μετά την έκθεση, καθώς οι traders προσέθεσαν στα στοιχήματα ότι η Fed μπορεί να αναβάλει την πρώτη μείωση των επιτοκίων μέχρι μετά τον Ιούνιο.

Δύο αξιωματούχοι της Fed φάνηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, αλλά είναι ανοιχτός στο να μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες. Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά» για να διασφαλιστούν σταθερές τιμές, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο.

Ο S&P 500 έχασε 24,166 μονάδες ή 0,48% και έκλεισε στις 5.005,57 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 130,52 μονάδες ή 0,82% στις 15.775,65 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 145,13 μονάδων ή 0,37%, στις 38.627,99 μονάδες.

Οι περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσαν πτώση, με την Meta Platforms να υποχωρεί και να συμπαρασύρει προς τα κάτω τον δείκτη υπηρεσιών επικοινωνίας S&P 500.

Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και ο αυξανόμενος ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη βοήθησαν τον S&P 500 να κλείσει πάνω από το όριο των 5.000 μονάδων για τέταρτη φορά φέτος.

Η Applied Materials σημείωσε άλμα μετά την πρόβλεψη του προμηθευτή εξοπλισμού ημιαγωγών για έσοδα δεύτερου τριμήνου καλύτερα του αναμενόμενου, λόγω της ισχυρής ζήτησης για προηγμένα τσιπ που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η Vulcan Materials κέρδισε μετά την πρόβλεψη υψηλότερων κερδών για το σύνολο του έτους, βοηθώντας τον κλαδικό δείκτη υλικών του S&P 500.

Η Roku υποχώρησε μετά την πρόβλεψη για μεγαλύτερες ζημίες πρώτου τριμήνου, ενώ το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase Global σημείωσε άλμα μετά την ανακοίνωση των πρώτων τριμηνιαίων κερδών του από το 2021.

Η DoorDash υποχώρησε καθώς η εταιρεία διανομής προέβλεψε τριμηνιαία κερδοφορία κατώτερη των προσδοκιών, επηρεασμένη από το υψηλότερο εργατικό κόστος.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News