Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Τεστάρει τα νερά» σε πολυετή υψηλά

Χρηματιστήριο: «Τεστάρει τα νερά» σε πολυετή υψηλά

Με έντονη δυναμική ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών, εκμεταλλευόμενη την ώθηση που πήρε χθες από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με το νέο 10ετές ομόλογο. Η εκρηκτική ζήτηση των 35 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην πορεία που έχει πάρει η χώρα και έσπρωξε τον γενικό δείκτη να δοκιμάσει το επόμενο σημείο αντιστάσεως στη ζώνη των 1.370 μονάδων και το υψηλότερο σημείο από το 2011.

Παράλληλα, ενθουσιασμός επικρατεί και για την αυριανή εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ταμπλό, καθώς από άποψη συνολικών εσόδων αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο IPO των τελευταίων 15 και πλέον ετών για την ελληνική αγορά. Ήδη φημολογείται ότι το ενδιαφέρον για το 30% του ΔΑΑ από ξένους και εγχώριους επενδυτές είναι εξαιρετικά υψηλό. Τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, αυτό επιβεβαιώθηκε από τις κινήσεις συγκέντρωσης που παρατηρήθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να διασφαλίσουν επαρκή ρευστότητα.

Η JP Morgan επιβεβαίωσε χθες τη θετική στάση της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, μετά τα μηνύματα που εξέλαβε στο roadshow της Νέας Υόρκης στις 25 Ιανουαρίου, το οποίο διοργάνωσε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σημειώνεται ότι και η Piraeus Securities δήλωσε αισιόδοξη για τις προοπτικές του κλάδου, μετά το ράλι του 2023. Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν ήδη εκφράσει διάθεση καταβολής μερίσματος στους μετόχους μετά από σχεδόν 15 χρόνια.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης καταγράφει ισχυρά κέρδη της τάξης του 1,3% με άλμα των τραπεζών κατά περίπου 2,4% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με 1,35% περίπου. Ξεχωρίζει η μετοχή της Alpha Bank, για την οποία δρομολογείται αποεπένδυση του ΤΧΣ μέχρι τις αρχές Μαρτίου και η οποία χθες άγγιξε υψηλά τριετίας. 

Στις ευρωαγορές επικρατεί μικτό κλίμα εν αναμονή της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία προβλέπεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού. Οι αγορές όμως θα ψάξουν στα λόγια των αξιωματούχων ενδείξεις για το πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει ήπια άνοδο, ενώ οι δείκτες της περιφέρειας σε Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία αναζητούν κατεύθυνση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Γιατί τα νέα ελληνικά 10ετή ομόλογα έγιναν ανάρπαστα

JP Morgan: Θετικές προοπτικές και επαναγορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Το χρονοδιάγραμμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News