Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 17:05
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέες απώλειες μετά τα στοιχεία για το λιανεμπόριο

Wall Street: Νέες απώλειες μετά τα στοιχεία για το λιανεμπόριο

Πτώση καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, για δεύτερη ημέρα, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανεμπορίου στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο ήταν ισχυρές, γεγονός που έρχεται να χαμηλώσει τις προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,11% στις 37.319,2 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,64% στις 4.734,3 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,34% στις 14.748 μονάδες.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών τον Δεκέμβριο, επισφραγίζοντας μια ισχυρή εορταστική περίοδο που υποδηλώνει την ανθεκτικότητα των καταναλωτών ενόψει του νέου έτους.

Η αξία των λιανικών αγορών, μη προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,6%, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Οι λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου αντικατοπτρίζουν μια οικονομία που, αν και επιβραδύνεται, εξακολουθεί να στηρίζεται στις καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα με την Quincy Krosby της LPL Financial.

«Για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η επιβράδυνση της καταναλωτικής ζήτησης θα βοηθούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό να επιβραδυνθεί με ταχύτερο ρυθμό», σημείωσε ο Krosby. Αυτό σημαίνει, ότι η ελπίδα της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο γίνεται όλο και πιο άπιαστη, πρόσθεσε.

Οι επενδυτές αναμένουν, επίσης, τις νεότερες δηλώσεις των policymakers την Τετάρτη και τη δημοσιοποίηση της Μπεζ Βίβλου της Fed για ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων. Εδώ και ημέρες, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δώσει έναν πιο επιφυλακτικό τόνο σχετικά με τις προοπτικές χαλάρωσης. Οι traders πλέον ποντάρουν όλο και λιγότερο σε μειώσεις επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ισχυρές οι λιανικές πωλήσεις την εορταστική περίοδο

Αλμα κερδών για την Goldman Sachs – Σαφές προβάδισμα από τη Morgan Stanley

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News