Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Κλείσιμο με συγκρατημένες απώλειες και το βλέμμα στο Νταβός

Ευρωπαϊκές αγορές: Κλείσιμο με συγκρατημένες απώλειες και το βλέμμα στο Νταβός

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να εστιάζουν στις ειδήσεις και τα σχόλια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,24% στις 473 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

O FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,48% στις 7.558 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 0,30% στις 16.571 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 7.398 μονάδες.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηγήθηκαν των απωλειών, με πτώση 1,2%, ενώ η Hugo Boss σημείωσε την πιο απότομη πτώση (9%).

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν εκφράσει μια σειρά από αντικρουόμενες απόψεις στη σύνοδο κορυφής μέχρι στιγμής, αλλά έχουν σε μεγάλο βαθμό απομακρύνει τις προσδοκίες της αγοράς ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν από την άνοιξη.

Ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann, δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχουν απειλές για την εικόνα του πληθωρισμού που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα επιτόκια δεν θα κινηθούν χαμηλότερα φέτος.

Ο François Villeroy de Galhau της Γαλλίας δήλωσε ότι αναμένει μια μείωση των επιτοκίων να πραγματοποιηθεί φέτος, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η εποχή που θα μπορούσε να συμβεί. Ο πιο συγκρατημένος Mário Centeno της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας δεν θέλησε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα, αλλά τόνισε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης βρίσκεται σε καλή πορεία.

Το ετήσιο φόρουμ ανέβασε ταχύτητα την Τρίτη, με ειδικές ομιλίες από τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ιαπωνικές μετοχές να σταματούν επίσης το ράλι-ρεκόρ που σημείωσαν από την αρχή του έτους.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν επίσης πτώση, καθώς η Wall Street αναμένει τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη και τα κέρδη των τραπεζών που θα δώσουν μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση του αμερικανικού καταναλωτή.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News