Business & Finance Τετάρτη 8/02/2023, 13:53
FTSE 100

Σε ιστορικό υψηλό το χρηματιστήριο του Λονδίνου – Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε ιστορικό υψηλό το χρηματιστήριο του Λονδίνου – Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, μόλις λίγες ημέρες αφότου έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ. Εν μέσω γενικευμένης ευφορίας στις ευρωπαϊκές αγορές, ο FTSE 100 εκτινάχθηκε σήμερα στις 7.926 μονάδες λίγο πριν τις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 7.906 μονάδων που τέθηκε μόλις την Παρασκευή.

Έπειτα από την «καταιγίδα» που έπληξε πέρυσι τις βρετανικές αγορές, με την επεισοδιακή εναλλαγή τριών πρωθυπουργών μέσα στο 2022 και τον «μινι-προϋπολογισμό» της Λιζ Τρας, οι επενδυτές επιδεικνύουν ανανεωμένη ανανεωμένη διάθεση το 2023: θεωρούν ότι η Βρετανία ενδέχεται να αποφύγει τη βαθιά ύφεση που αναμενόταν, ενώ ο πληθωρισμός αν και παραμένει σε υψηλά 40 ετών δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Από την αρχή του έτους και ιδίως μετά την ανακοίνωση της Κίνας για άρση των αυστηρών υγειονομικών μέτρων στις 8 Ιανουαρίου, οι ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια και την εθνική οικονομία έχουν αμβλυνθεί

Καταλύτης οι Big Oil

Παράλληλα, μεγάλη ώθηση (περίπου 2% αυτή την ώρα) δίνει και η μετοχή της BP, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε χθες κέρδη-ρεκόρ ύψους 27,7 δισ. δολαρίων για το 2022, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των τιμών καυσίμων μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρωταγωνιστής στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι και η μετοχή της Shell, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τα υψηλότερα ετήσια κέρδη (39,9 δισ. δολαρίων) στην ιστορία της επίσης λόγω της αύξησης στις τιμές καυσίμων.

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Συνολικά όμως σήμερα, επικρατεί αισιοδοξία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, για την πορεία του πληθωρισμού. Μιλώντας για τις ΗΠΑ, αλλά σκιαγραφώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και την πορεία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, ο Πάουελ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το 2023 θα πρέπει να είναι ένα έτος «σημαντικής μείωσης του πληθωρισμού».

Τα σχόλια του Πάουελ σε συνδυασμό με τα πρόσφατα στοιχεία στην Ευρώπη, τα οποία καταδεικνύουν σε γενικές γραμμές επιβράδυνση του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο αποφυγής μίας μεγάλης ύφεσης φέτος, δίνουν ώθηση στους δείκτες. Λίγο πριν τις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX καταγράφει άνοδο 0,92%, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης ανεβαίνει κατά 0,83%. Ο CAC του Παρισιού ανεβαίνει κατά περίπου 0,6% και ο FTSE MIB του Μιλάνου παρουσιάζει άνοδο 0,76%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΧΑ: Πάνω από τις 1.050 μονάδες με ώθηση από τράπεζες, deals, Powell

Κέρδη 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι εταιρείες του Big Oil το 2022

BofA: Βλέπει πτώση 20% και μετά άνοδο 20% στις ευρωπαϊκές αγορές

Πάουελ (Fed): Χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω ισχυρής αγοράς εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News