Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντήρηση δυνάμεων εν αναμονή των νομισματικών αποφάσεων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντήρηση δυνάμεων εν αναμονή των νομισματικών αποφάσεων

Στο ίδιος μοτίβο της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας με μικρό εύρος διακύμανσης και περιορισμένες επενδυτικές κινήσεις, εξελίσσεται και η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η εγχώρια αγορά δείχνει να ακολουθεί τα βήματα των ευρωπαϊκών δεικτών με το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα να είναι αναμφισβήτητα στραμμένο στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών (Fed και ΕΚΤ), αλλά και στη μέτρηση του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 0,11% στις 1.276,9 μονάδες με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 13 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,28% στις 1.030,56 μονάδες με την Πειραιώς και την ΕΤΕ να ενισχύονται κατά 0,78% και 0,5%, αντιστοίχως, ενώ πτωτικά κινούνται οι Alpha (-0,2%) και Eurobank (-0,03%).

Στήριγμα στην αγορά δίνουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ και του Σαράντη με σημαντικά κέρδη, ενώ ακολουθούν οι ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Βιοχάλκο, Aegean, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια. Αντιθέτως, σημαντική πτώση καταγράφουν οι Autohellas και Quest.

Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση μεταβλητότητας στην ελληνική αγορά λόγω της εκπνοής παραγώγων την Παρασκευή, αλλά και την ολοκλήρωση των μετοχικών μεταβολών στους δείκτες του ΧΑ. Πάντως, επικρατεί αισιοδοξία για μια ακόμη γόνιμη χρονιά με σημαντικές αποδόσεις με φόντο την άνοδο και της πραγματικής οικονομίας, ενώ όλο και περισσότεροι επενδυτές έρχονται σταδιακά να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά που κερδίζει σταδιακά την αξιοπιστία της. Πάντως, ο Δεκέμβριος είναι συνήθως μήνας πακέτων και κλεισιμάτων με τους περισσότερους να προετοιμάζονται για το νέο έτος. Οι 1.270 μονάδες, εάν διατηρηθούν στον Γενικό Δείκτη, θα πρέπει άμεσα να δώσουν μια ανοδική κίνηση προς τις 1.300 μονάδες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρή άνοδος περιμένοντας τις κεντρικές τράπεζες

Wall Street: Νέα υψηλά έτους για τους τρεις βασικούς δείκτες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News