Business & Finance Τετάρτη 25/10/2023, 11:20
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποιητικές τάσεις μετά το ράλι

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποιητικές τάσεις μετά το ράλι

Με μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

O Γενικός Δείκτης στις 11:15 διαμορφώνεται στις 1.198,38 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,15% με την αξία των συναλλαγών στα 8,3 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ήπια πτώση 0,12%, καθώς η μετοχή της Alpha Bank που εκτινάχθηκε χθες κατά 12,44%, διορθώνει σήμερα κατά 0,9%, ενώ οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες καταγράφουν μικρότερη πτώση. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ, του ΟΠΑΠ, της Autohellas, της Elvalhalcor και του ΟΤΕ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Viohalco.

Η ελληνική αγορά άγγιξε χθες τις 1,200 μονάδες με «όπλο» τις πολύ θετικές εκθέσεις διεθνών επενδυτικών οίκων για τα οφέλη που θα έχει η συμφωνία της ελληνικής συστημικής τράπεζας με την ιταλική UniCredit τόσο για την ίδια την Alpha όσο και για τους μετόχους της, και στον απόηχο της αναβάθμισης της Ελλάδας από την S&P.

Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης S&P χαρακτήρισε το deal Alpha Bank – UniCredit «ορόσημο» για το σύνολο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οπως τόνισε, η UniCredit είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με μια από τις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία και αποτελεί θετική εξέλιξη στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MR, η ενιαία τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα αποτελέσει την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία, με συνολικό μερίδιο αγοράς 13%, έναντι 17% της Banca Transilvania και της BCR που ακολουθεί με 14%. Η νέα τράπεζα στην οποία η Alpha θα διατηρήσει το 9,9% – εισπράττοντας από την πώληση 300 εκατ. ευρώ– θα αποκτήσει σύμφωνα με τις διοικήσεις των δύο μερών την κρίσιμη μάζα για να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα από τις συμπληρωματικές εργασίες που εξασφαλίζει η ενοποίηση των δύο τραπεζών στην επιχειρηματική και λιανική τραπεζική.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο άξονες της συμφωνίας Alpha Bank – UniCredit

Ευρωαγορές: Ήπια πτώση – Άλμα για την Deutsche Bank

ΟΛΠ: Άλμα καθαρών κερδών στα 65,8 εκατ. το εννεάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News