Business & Finance Πέμπτη 1/06/2023, 17:11
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μικρές μεταβολές με το βλέμμα σε χρέος και ανεργία

Μικρές μεταβολές σημειώνουν οι δείκτες στη Wall Street λίγη ώρα μετά το άνοιγμα, παρά το γεγονός ότι πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ

Wall Street: Μικρές μεταβολές με το βλέμμα σε χρέος και ανεργία

Μικρές μεταβολές σημειώνουν οι δείκτες στη Wall Street λίγη ώρα μετά το άνοιγμα, παρά το γεγονός ότι πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ.

Η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδότησε το πρόσφατο ράλι της αγοράς έχει κοπάσει και η διάθεση των επενδυτών έχει υποχωρήση, ενώ τα νέα στοιχεία για την ανθεκτική αγορά εργασίας επαναφέρουν στο προσκήνιο τις φωνές που ζητούν διατήρηση της νομισματικής σύσφιγξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,44% ή 145,2 μονάδες στις 32.763, ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,17% στις 12.957,6 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει μόλις 0,13% στις 4.184,8.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο του χρέους, απομακρύνοντας έτσι λίγο περισσότερο το φάσμα της κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Μένει πλέον να υιοθετηθεί από τη Γερουσία, που καλείται να ψηφίσει το ταχύτερο, με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ να διαβεβαιώνει νωρίτερα χθες πως θα το καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση «το συντομότερο δυνατόν» για να «αποφύγουμε τη στάση πληρωμών».

Στα μάκρο της ημέρας, μικρότερη αύξηση από την αναμενόμενη κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική. 

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν στις 232.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Μαΐου, αυξημένη μόνο κατά 2.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των αιτήσεων ανεργίας θεωρείται αντιπροσωπευτικός του αριθμού των απολύσεων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ δημιούργησαν τον Μάιο περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου ADP. Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 278.000 τον Μάιο έναντι 180.000 νέες θέσεις εργασίας που ανέμεναν οι αναλυτές. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News