Business & Finance Πέμπτη 1/06/2023, 11:12
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ανοδική αντίδραση με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Η αγορά ανακάμπτει μετά από δύο συνεδριάσεις διορθωτικής υποχώρησης, εν μέσω ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών. Ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές

ΧΑ: Ανοδική αντίδραση με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για προσωρινή υποχώρηση των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σήμερα ο Γενικό Δείκτης ενισχύεται εκ νέου στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών. Η αγορά ανακάμπτει μετά από δύο συνεδριάσεις διορθωτικής υποχώρησης στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 1,42%. 

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με κέρδη 1,5%. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.225,89 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,59% με την αξία των συναλλαγών στα 9,75 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+2,86%), της Alpha Bank (+1,62%), της Πειραιώς (+1,59%) και της Quest Συμμετοχών (+1,51%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas (-1,95%), της Aegean Airlines (-1,30%) και της Motor Oil (-1,00%).

Μια ακόμη έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει τη θετική πορεία του ΧΑ με την Deutsche Bank να επισημαίνει την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 38 επενδυτικά assets με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τον μήνα με κέρδη 12,4% και να διευρύνει την άνοδό του από τις αρχές του έτους στο 31,8%. Οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου  επισημαίνουν ότι οι εκλογές οδήγησαν σε σημαντικές υπερ-αποδόσεις των ελληνικών assets τον Μάιο, καθώς πέραν της διψήφιας ποσοστιαίας ανόδου του χρηματιστηρίου της Αθήνας, και τα ελληνικά κρατικά ομολογα υπερ-απέδωσαν. Το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου μειώθηκε κατά 38 μονάδες βάσης, στις 150 μονάδες βάσης, έως το τέλος του Μαΐου.

Εξάλλου, σε αναβάθμιση των τιμών-στόχου για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Jefferies έπειτα από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο οποίος, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ανοίγει τον δρόμο προς την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ η ισχυρή τουριστική δραστηριότητα στηρίζει την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί το top pick της Jefferies, με τον οίκο να δίνει σύσταση αγοράς και να ανεβάζει την τιμή στόχο στα 7,30 ευρώ από τα 6,50 ευρώ. Η Jefferies συστήνει τη διακράτηση της Eurobank, με στόχο τα 1,70 ευρώ (από 1,65 ευρώ) και της Πειραιώς, με στόχο τα 2,70 ευρώ (από 2,5 ευρώ).

Για την Alpha οι αναλυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, καθώς βλέπουν κίνδυνο αρνητικών εκπλήξεων στο μέτωπο των επισφαλειών, με αποτέλεσμα να δίνουν σύσταση underperform, με την τιμή-στόχο στα 1,10 ευρώ.

Ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, ανοδική τροχιά έχουν πάρει σήμερα οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της συμφωνίας για το χρέος των ΗΠΑ καθησύχασε τους επενδυτές που ανησυχούσαν για πιθανή στάση πληρωμών στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Παράλληλα, διάχυτη είναι η ελπίδα ότι διαφαίνεται η παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αρχής γενομένης από τη Fed αυτό τον μήνα.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,74% στις 455,15 μονάδες, ενώ χθες έκλεισε σε χαμηλό δύο μηνών με πτώση 1,1%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,85% στις 15.796,1 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,65% στις 7.144,6 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,49% στις 7.482,4 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,33%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται 0,9%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Jefferies: Υψηλότερα ο πήχης για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank

Deutsche Bank: Τα ελληνικά assets στην κορυφή του κόσμου τον Μάιο

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με φόντο το χρέος των ΗΠΑ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News