Business & Finance Πέμπτη 1/06/2023, 10:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με φόντο το χρέος των ΗΠΑ

Ισχυρή άνοδος για τους δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη χθεσινή κατρακύλα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με φόντο το χρέος των ΗΠΑ

Ανοδική τροχιά έχουν πάρει σήμερα οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της συμφωνίας για το χρέος των ΗΠΑ καθησύχασε τους επενδυτές που ανησυχούσαν για πιθανή στάση πληρωμών στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Παράλληλα, διάχυτη είναι η ελπίδα ότι διαφαίνεται η παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αρχής γενομένης από τη Fed αυτό τον μήνα.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,74% στις 455,15 μονάδες, ενώ χθες έκλεισε σε χαμηλό δύο μηνών με πτώση 1,1%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,85% στις 15.796,1 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,65% στις 7.144,6 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,49% στις 7.482,4 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,33%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται 0,9%.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν χθες το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο χρέους (31,4 τρισεκ. δολάρια) έως την 1η Ιανουαρίου του 2025 και απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής στάσης πληρωμών.

Μένει πλέον να υιοθετηθεί από τη Γερουσία, που καλείται να ψηφίσει το ταχύτερο, με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ να διαβεβαιώνει νωρίτερα χθες πως θα το καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση «το συντομότερο δυνατόν» για να «αποφύγουμε τη στάση πληρωμών».

Παράλληλα, καθησυχαστικά είναι σήμερα και τα στοιχεία από την Κίνα, καθώς οι μη βιομηχανικές δραστηριότητες στην Κίνα συνέχισαν να επεκτείνονται τον Μάιο με τον ειδικό δείκτη (PMI) για τον αναφερόμενο τομέα να καταγράφεται στις 54,5 μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας (NBS), η τιμή του δείκτη PMI για το μη βιομηχανικό τομέα της Κίνας συνεχίζει να βρίσκεται άνω των 54 μονάδων για το 2023, προδιαγράφοντας μία συνεχιζόμενη ανάκαμψη, σύμφωνα με τον Ζάο Κίνγκε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του NBS.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ν/σ που αναστέλλει το όριο χρέους

Με πτώση οι ευρωπαϊκές αγορές – Παραμένει η νευρικότητα για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News