Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ώθηση σε Nasdaq και S&P από την τεχνητή νοημοσύνη

Wall Street: Ώθηση σε Nasdaq και S&P από την τεχνητή νοημοσύνη

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street οι χρηματιστηριακοί δείκτες S&P 500 και ο Nasdaq, στον απόηχο των τελευταίων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Nvidia. Η άνοδος του κλάδου ημιαγωγών επισκίασε τις ανησυχίες για πιθανή στάση πληρωμών χρέους των ΗΠΑ.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,88% κλείνοντας στις 4.151,28 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,71% στις 12.698,09 μονάδες. Ωστόσο, ο Dow Jones δεν κατάφερει να ακολουθήσει, δεχόμενος κάποιες πιέσεις από την πτώση 5% της Intel. Έκλεισε με οριακή πτώση 35,27 μονάδων ή 0,11% στις 32.764,65 μονάδες κλείνοντας κάτω από το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 200 ημερών. 

H μετοχή της Nvidia έκλεισε με άνοδο 26% από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της στο δεύτερο τρίμηνο που λήγει στα τέλη Ιουλίου θα φθάσουν τα 11 δισ.δολάρια, πολύ υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εκρηκτική ζήτηση για επεξεργαστές της Nvidia που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη. 

Η μεγάλη άνοδος της μετοχής ώθησε την εταιρεία πολύ κοντά στο κλαμπ των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. 

Το άλμα της Nvidia ακολούθησαν και άλλες μετοχές από τον κλάδο ημιαγωγών, όπως Advanced Micro Devices και Taiwan Semiconductor, των οποίων οι μετοχές ενισχύθηκαν 11,1% και 12% αντίστοιχα. 

«Η ευφορία αυτή καταδεικνύει ότι η καινοτομία στην τεχνολογία μπορεί να επισκιάσει τους τριγμούς από την επιβράδυνση της οικονομίας και τα υψηλότερα επιτόκια. Η τεχνολογία και γενικότερα οι μετοχές “ανάπτυξης” δεν έχουν πεθάνει», αναφέρει ο Ντίλαν Κρέμερ της Certuity. 

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις αντοχές της αγοράς παραμένουν. Παρότι κάποιοι κλάδοι και εταιρείες καθοδηγούν την ανοδική τάση, πίσω από αυτή την εικόνα κρύβονται ρωγμές, σημειώνει ο Κέιθ Λέρνερ της επενδυτικής εταιρείας Truist. 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, ενώ η χρονική προθεσμία της 1ης Ιουνίου πλησιάζει απειλητικά. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους επικεφαλής του Κογκρέσου προχώρησαν σήμερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο αναφέρει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε δαπάνες 70 δισ.δολαρίων.  

Ωστόσο, η έντονη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων άσκησε πιέσεις στις μετοχές καθ΄όλη την εβδομάδα με αποτέλεσμα οι δείκτες Dow και S&P 500 να οδεύουν προς απώλειες σε εβδομαδιαία βάση. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ σε αρνητικές βάζοντας σε παρακολούθηση το αξιόχρεο των ΗΠΑ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News