Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απώλειες άνω του 1% για S&P 500 και Nasdaq – Ανησυχίες για το χρέος

Wall Street: Απώλειες άνω του 1% για S&P 500 και Nasdaq – Ανησυχίες για το χρέος

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πολλές θετικές ενδείξεις. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 231,07 μονάδες ή 0,69% κλείνοντας στις 33.055,51 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,12% στις 4.145,58 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε πτώση 1,26% στις 12.560,25 μονάδες. 

Ορισμένοι traders ερμήνευσαν την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος ως ένδειξη ότι ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως ευρέως αναμενόταν. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος στην Ουάσιγκτον, με την ελπίδα οι δύο πλευρές Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί να καταλήξουν σε συμφωνία εγκαίρως πριν από την χρονική προθεσμία της 1ης Ιουνίου, όπως έχει προειδοποιήσει η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. Ορισμένοι μάλιστα Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αμφισβήτησαν την ακρίβεια της προβλεπόμενης ημερομηνίας για στάση πληρωμής χρέους. 

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Μακάρθι, πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Τζο Μπάιντεν είχαν μία «παραγωγική» και «επαγγελματική» συζήτηση, όπως την περιέγραψαν και οι δύο πλευρές, παρότι οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς κάποια συμφωνία. 

«Στέλνουμε ένα πολύ αρνητικό σήμα για την ικανότητά μας να διαχειριστούμε την οικονομία μας, πολύ περισσότερο να γίνουμε άγκυρα σταθερότητας για ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής όμως η αγορά έχει συμπεριφερθεί σχετικά καλά την έκβαση των διαπραγματεύσεων», όπως ανέφερε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. 

Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Allianz δήλωσε «ιδιαίτερα έκπληκτος» από τη σταθερότητα της αγοράς και θεωρεί ότι ο δείκτης S&P 500 είναι ορθώς αποτιμημένος παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την αβεβαιότητα γύρω από την επόμενη επιτοκιακή κίνηση της Fed. 

H Σάντι Μπράγκαρ της Aspiriant παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση εξακολουθούν να υφίστανται. Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι μία επιβράδυνση θα έρθει όταν η Φέντεραλ Ριζέρβ ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, προσέθεσε. 

«Αυτή τη στιγμή όλοι αισθάνονται σαν να γίνεται ένα πάρτι στην αγορά και θέλουν να πάρουν μέρος. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι η σωστή συγκυρία για ενθουσιασμό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε συγκρατημένοι», προσέθεσε. 

Η μετοχή της Apple υποχώρησε 1% από τη στιγμή που ανακοίνωσε συμφωνία παραγωγής τσιπ με τη Broadcom. Η μετοχή της εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών ενισχύθηκε 2%.

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News