Business & Finance Σάββατο 9/01/2021, 15:00
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί λάμπουν ξανά οι βρετανικές μετοχές

Μετά τη χειρότερη πτώση του εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία το 2020 ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έχει να επιδείξει το καλύτερο ξεκίνημα έτους όλων των εποχών. Έχει ενισχυθεί 6,4% μέχρι στιγμής φέτος, χάρη στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για το Brexit, αλλά και την αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία. 

Η εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την Ε.Ε. απέσυρε ένα μεγάλο βαρίδι για το βρετανικό ενεργητικό. Έτσι οι βρετανικές μετοχές, με ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις μετά την περσινή πτώση, είναι τώρα σε ζήτηση. Οι επενδυτές αφήνουν κατά μέρος ακόμη και τα ζοφερά δεδομένα για την πανδημία, ευελπιστώντας ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες και στην οικονομία. 

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί μεταλλευτικές βιομηχανίες, ενεργειακές επιχειρήσεις και τράπεζες, οι κλάδοι δηλαδή που πέρυσι δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα. Εταιρείες όπως οι Rio Tinto Group, Royal Dutch Shell Plc and BP Plc έχουν δει τις μετοχές τους να καταγράφουν άνοδο άνω του 13% από τις αρχές του έτους. 

Πηγή: Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News