Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 17:18
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τεχνολογικά κέρδη με μοχλό το AI

Ώθηση στη Wall Street δίνει ο τεχνολογικός τομέα μετά την πρόβλεψη της Nvidia Corp για τριμηνιαία κέρδη υψηλότερα κατά 50%

Wall Street: Τεχνολογικά κέρδη με μοχλό το AI

Ώθηση στη Wall Street δίνει ο τεχνολογικός τομέα μετά την πρόβλεψη της Nvidia Corp για τριμηνιαία κέρδη υψηλότερα κατά 50% σε σχέση με τις εκτιμήσεις, λόγω της ζήτησης για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Και αυτό παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες για μη επίτευξη λύσης στο ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 0,22% στις 32.727,64 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται με άνοδο 1,16% στις 12.630,6 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,5% στις 4.136,6 μονάδες. Η μετοχή της Nvidia πραγματοποιεί άλμα 27%.

Μετά τη Fitch, και η DBRS αναθεωρεί τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς πλησιάζει απειλητικά η ημερομηνία που μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην μπορεί να πληρώσει τα χρέη της.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Kevin McCarthy, δήλωσε ότι παραμένουν ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους καθώς το ρολόι χτυπά προς το σημείο που το Υπουργείο Οικονομικών τελειώνει από μετρητά.

«Νόμιζα ότι σημειώσαμε κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες την Τετάρτη, είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη το πρωί. «Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες. Έχω δώσει οδηγίες στην ομάδα μας να εργαστεί 24/7 για να λύσει αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Πάντως, τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την οικονομική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι βελτιωμένα. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ α’ τριμήνου αναθεωρήθηκε στο 1,3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 1,1% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται πως για το δ’ τρίμηνο του 2022 η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαΐου ενισχύθηκαν στις 229.000 από 225.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Ωστόσο, οι μετρήσεις των δύο προηγούμενων εβδομάδων αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα κατά 50.000 συνολικά. 

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κινούνται πάνω από τις 200.000, αλλά είναι ακόμα αρκετά χαμηλές, γεγονός που υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Βελτιωμένο το ΑΕΠ στο 1,3% το α’ τρίμηνο

DBRS: Υποβαθμίζει το outlook των ΗΠΑ – Κίνδυνος αδράνειας του Κογκρέσου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News