Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 17:09
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στο κόκκινο ξανά εν μέσω αβεβαιότητας για το χρέος

Οι δείκτες στη Wall Street ακολουθούν την πτωτική πορεία των μετοχών στην Ευρώπη και την Ασία

Wall Street: Στο κόκκινο ξανά εν μέσω αβεβαιότητας για το χρέος

Οι δείκτες στη Wall Street ακολουθούν την πτωτική πορεία των μετοχών στην Ευρώπη και την Ασία, εν μέσω αυξανόμενης απαισιοδοξίας για τις παγκόσμιες προοπτικές της οικονομίας.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,7% στις 4.115,2 μονάδες, καθώς οι συνομιλίες για το όριο χρέους έχουν φτάσει σε νέο αδιέξοδο. Οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και Κογκρέσο, εξακολουθούν να απέχουν πολύ μεταξύ τους σε βασικά ζητήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ και επακόλουθη ύφεση. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,6% και ο Nasdaq κατά 0,88%.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας FOMC τον Μάιο, τα οποία ενδέχεται να αποκαλύψουν ανησυχίες για τις πιστωτικές συνθήκες, κάτι που μπορεί να ωθήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Είμαστε απαισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές», δήλωσε ο Michael Krautzberger, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της BlackRock International. «Η πιθανή αστάθεια που προέρχεται από τη συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους καθώς πλησιάζουμε στην προθεσμία είναι ένας από αυτούς τους λόγους. Δεν περιμένουμε μια τεχνική προεπιλογή, αλλά περιμένουμε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής».

Πάντως, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις ΗΠΑ για το ύψος του χρέους και θα αποφευχθεί μια στάση πληρωμών.

Νωρίτερα, προειδοποίηση για μια αμερικανική χρεοκοπία και κραχ στις αγορές απηύθυνε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, καθώς εκτιμά ότι η συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει στην τελευταία στιγμή ή και να μην επιτευχθεί.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News