Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 17:02
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στη Wall Street – Νέες ανησυχίες για το χρέος

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, καθώς ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων για το ταβάνι του χρέους έληξε χωρίς συμφωνία

Πτώση στη Wall Street – Νέες ανησυχίες για το χρέος

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, καθώς ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων για το ταβάνι του χρέους έληξε χωρίς συμφωνία. 

Κι αυτό ενώ πλησιάζει επικίνδυνα η προθεσμία της 1ης Ιουνίου, την οποία έχει ορίσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ως καταληκτική για χρεοκοπία. Οι χθεσινές συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Joe Biden, και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Kevin McCarthy, σχετικά με την αύξηση του ορίου χρέους απέδωσαν καρπούς, παρότι και οι δύο εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για συμφωνία.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,14% και κινείται στις 33.240,61 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,27% στις 4.183,6 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 0,16% στις 12.700,3 μονάδες. 

Χθές, ο S&P μόλις που κατάφερε να κλείσει με οριακή άνοδο 0,02% στις 4.192,63 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 12.720,78 μονάδες. Ωστόσο, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 140,05 μονάδων ή 0,42% στις 33.286,58 μονάδες. 

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υπενθύμισε χθες πως είναι «πολύ πιθανό» οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν στάση πληρωμών μετά την 1η Ιουνίου.

Για να αποτραπεί ο κίνδυνος δυνητικά καταστροφικής στάσης πληρωμών πρέπει το Κογκρέσο -η Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και η Βουλή που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι- να ψηφίσει για να εγκρίνει την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που μπορεί να δανειστεί το κράτος. Τα προηγούμενα χρόνια, ήταν γενικά τυπική διαδικασία.

Τούτη τη φορά, οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να δώσουν πράσινο φως δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, σε βάθος δεκαετίας. Ο Τζο Μπάιντεν, που κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2024 υποσχόμενος περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, το απορρίπτει. Κατηγορεί την αντιπολίτευση πως θέτει υπό ομηρία την αμερικανική οικονομία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι θα γίνει εάν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ την 1η Ιουνίου – Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Wall Street: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Αύγουστο ο Nasdaq

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News