Business & Finance Πέμπτη 18/05/2023, 17:14
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με στήριγμα τον Nasdaq

O τεχνολογικός Nasdaq 100 έχει ανακτήσει τις μισές απώλειες που τον ώθησαν σε bear market. Το ερώτημα τώρα είναι εάν ο τεχνολογικός δείκτης μπορεί να διατηρήσει το ράλι του

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με στήριγμα τον Nasdaq

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με φόντο μια σειρά από μακροοικονομικά δεδομένα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, αλλά και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το χρέος των ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,36% στις 33.299,3 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει μικρά κέρδη 0,06% στις 4.161,45 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,45% διαμορφώνεται στις 12.556,95 μονάδες.

Ισχυρά κέρδη καταγράφει η μετοχή της Walmart, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2023. Αντιθέτως, απώλειες 2% καταγράφει η Cisco, καθώς οι πωλήσει της εταιρείας πληροφορικής ήταν χειρότερες των προβλέψεων.

Δεκαοκτώ μήνες από την έναρξη ενός sell off διάρκειας ενός έτους, ο δείκτης Nasdaq 100 έχει ανακτήσει τις μισές απώλειες που τον ώθησαν σε bear market. Το ερώτημα τώρα είναι εάν ο τεχνολογικός δείκτης μπορεί να διατηρήσει το ράλι του, σχολιάζει το Bloomberg.

Το βλέμμα σε μάκρο, Fed και χρέος

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε μεγάλη πτώση στα μέσα Μαΐου. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν στις 242.000 στις 13 Μαΐου από 264.000 μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 254.000.

Επίσης, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ βελτιώθηκε τον Μάιο, καθώς ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed διαμορφώθηκε στο -10,4 τον Μάιο από -31,3 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στο -20 τον Μάιο. 

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Dallas Federal Reserve Bank, Lorie Logan, εξέφρασε την ανησυχία της ότι ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί αρκετά γρήγορα ώστε να δώσει τα αναγκαία περιθώρια στην Fed για να κάνει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Πάντως, οι επενδυτές αισιοδοξούν για λύση στο θέμα του χρέους. Μετά από τη συνάντηση που είχε ο Μπάιντεν με τους επικεφαλής του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ανέφερε ότι τώρα υπάρχουν «καλύτερες συνθήκες» για περαιτέρω συζητήσεις, λέγοντας ότι είναι πιθανή μία συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε τα υπόλοιπα ταξίδια του μετά τη σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία προκειμένου να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News