Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Άνοδος άνω του 1% και για τους τρεις δείκτες – Αισιοδοξία για το χρέος

Wall Street: Άνοδος άνω του 1% και για τους τρεις δείκτες – Αισιοδοξία για το χρέος

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν ότι τα κορυφαία μέλη του Κογκρέσου και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους αποφεύγοντας μία καταστροφική στάση πληρωμών χρέους. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 408,63 μονάδες ή κατά 1,24% στις 33.420,77 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,19% στις 4.158,77 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 12.500,57 μονάδες με άνοδο 1,28%. 

Μετά από τη συνάντηση που είχε ο Μπάιντεν με τους επικεφαλής του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ανέφερε ότι τώρα υπάρχουν «καλύτερες συνθήκες» για περαιτέρω συζητήσεις, λέγοντας ότι είναι πιθανή μία συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε τα υπόλοιπα ταξίδια του μετά τη σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία προκειμένου να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. 

«Τώρα έχουμε ένα υπόβαθρο για να βρούμε ένα τρόπο να καταλήξουμε σε συμφωνία. Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα έχουμε στάση πληρωμών», είπε ο Μακάρθι. Σήμερα το πρωί, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο ίδιος και άλλου νομοθέτες είχαν μία «παραγωγική» συνάντηση. 

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό και ότι η Αμερική δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών», είπε ο Μπάιντεν. 

Οι ανησυχίες πάντως για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες αναστάτωση στις αγορές. Ο Dow υποχωρεί περισσότερο από 2% αυτό το μήνα, συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών 1% της Τρίτης. 

Ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research, δήλωσε ότι η αγορά παραμένει ουδέτερη παρότι υπάρχει τώρα περισσότερη αισιοδοξία για μία συμφωνία. Η αγορά ωστόσο ψάχνει ένα καταλύτη είτε για να κινηθεί ανοδικά είτε για να κάνει μία καθοδική διόρθωση «σπάζοντας» αντίστοιχα κάποια σημεία αναφοράς. 

Σε ανάκαμψη επέστρεψαν επίσης και οι μετοχές των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, συμβάλοντας στη βελτίωση του κλίματος, με τη Western Alliance να ενισχύεται 10,2%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News