Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 11:19
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Συνέχεια στην άνοδο με περιορισμένο τζίρο

Συγκρατημένα ανοδικά ανοίγει η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από μια εβδομάδα επιστροφής των αγοραστών. Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές

ΧΑ: Συνέχεια στην άνοδο με περιορισμένο τζίρο

Συγκρατημένα ανοδικά ανοίγει η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από μια εβδομάδα επιστροφής των αγοραστών, παρά την αβεβαιότητα για τις εκλογές και το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα. Μετά από ένα διάστημα ήπιας διόρθωσης, ο τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε την περασμένη εβδομάδα κατά 4,9% και ο Γενικός Δείκτης κατά 2,64%, ενώ και σήμερα οι τράπεζες συνεχίζουν με άνοδο 0,6%. Η περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στη σημερινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Alpha Bank, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα της Πειραιώς την περασμένη εβδομάδα.  Σημειωτέον ότι στις 11 του μήνα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του MSCI με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο εάν η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι μέσα στον δείκτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.116,65 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,49% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται μόλις πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+2,53%), της Alpha Bank (+1,67%) και της Εθνικής (+1,31%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της jumbo (-1,00%), της Ελλάκτωρ (-0,94%) και της Σαράντης (-0,69%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+1,76%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,73%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-0,88%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,69%). Ανοδικά κινούνται 52 μετοχές, 24 πτωτικά και 6 παραμένουν σταθερές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, μικρή άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει περισσότερων εταιρικών αποτελεσμάτων, μακροοικονομικών στοιχείων και την απόφαση της τράπεζας της Αγγλίας εντός της εβδομάδας. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποσαφηνιστεί πως θα προχωρήσει η Fed με τη νομισματική πολιτική.

Στον απόηχο των ισχυρών απωλειών την περασμένη εβδομάδα εν μέσω των νέων επιτοκιακών αυξήσεων και των ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,09% και διαμορφώνεται στις 466,12 μονάδες. 

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κινείται οριακά θετικά 0,01% στις 15.962,6 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC κερδίζει μόλις 0,14% στις 7.433,62 μονάδες. Ο ιταλικός MIB ενισχύεται κατά 0,12%, ενώ ειδικότερα η Banca Monte Dei Paschi σημείωνε νωρίτερα άνοδο άνω του 2% μετά από μια έκθεση που θέλει το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών να είναι ανοιχτό στη μείωση του μεριδίου του. 

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό λόγω της αργίας για την στέψη του Καρόλου το Σάββατο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Οι τραπεζικές μετοχές πλησιάζουν σε ένα κρίσιμο ορόσημο του κραχ του 2008

Wall Street: Ράλι με ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών – «Έσπασε» το τετραήμερο καθοδικό σερί

ΧΑ: Εβδομάδα επιστροφής των αγοραστών με τραπεζικό άλμα

 

 

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News