Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 1,1% στη συνεδρίαση με ώθηση από τον κλάδο ενέργειας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 1,1% στη συνεδρίαση με ώθηση από τον κλάδο ενέργειας

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκοντας στήριγμα στην HSBC και σε ορισμένες εταιρείες ενέργειας μετά την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου. Ωστόσο, η εβδομάδα αυτή ήταν ιδιαίτερα ταραχώδης με τις συνεδριάσεις των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών και τα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,1%, με το δείκτη πετρελαίου και φυσικού αερίου να καθοδηγεί τα κέρδη, με άνοδο 2,7%. Το γεγονός όμως ότι οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν σημαντικά αυτή την εβδομάδα σημαίνει ότι ο ενεργειακός κλάδος γνώρισε την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση σε διάρκεια επτά εβδομάδων.      

Ο δείκτης STOXX κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση τις δεύτερες διαδοχικές του απώλειες, με πτώση 0,3%, παρότι είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες του 1,2% του S&P 500.  

H μετοχή της HSBC ενισχύθηκε 2,7% από τη στιγμή που κατάφερε να ξεπεράσει το αίτημα διάσπασής της και ανεξαρτοποίησης των ιδιαίτερα κερδοφόρων δραστηριοτήτων της στην Ασία στην ετήσια γενική συνέλευση στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. 

Το θέμα του πληθωρισμού εξακολουθεί να απασχολεί την Ευρωζώνη, με νέα έρευνα οικονομολόγων της ΕΚΤ να δείχνει ότι μπορεί να αποκλιμακωθεί περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν πριν από τρεις μήνες όμως θα παραμείνει πάνω από το στόχο του 2% για τα επόμενα χρόνια. 

Οι μετοχές των BASF, Covestro, Wacker Chemie και Lanxess ενισχύθηκαν από 2,2% έως 9%. Η μετοχή της Air France – KLM απώλεσε 2,6% της αξίας της από τη στιγμή που ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενομένου λειτουργικές ζημίες. Αντίθετα, η Adidas ενισχύθηκε 8,9% καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου τριμηνιαία αποτελέσματα. 

Στην εβδομάδα, οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι μετοχές των μίντια, με πτώση 5,8%, στην χειρότερη επίδοση σε διάρκεια τριών ετών. 

Στα επιμέρους ταμπλό, o γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,44% στις 15.961,02 μονάδες παρά τα απογοητευτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις βιομηχανικές παραγγελίες. Οι παραγγελίες σημείωσαν βουτιά 10,7% τον Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για πτώση 2,2%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2020 στο αποκορύφωμα της πανδημίας της COVID-19.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, οι γερμανικές εταιρείες χημικών κινήθηκαν ανοδικά από τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ενεργειακές επιδοτήσεις προκειμένου να βοηθήσει το βιομηχανικό κλάδο της χώρας. 

Ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,26% στις 7.432,93 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 7.778,38 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,9% στις 27.348,57 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωσε άνοδο 1,15% στις 9,147,30 μονάδες. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News