Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρά κέρδη με το βλέμμα σε Fed και ΕΚΤ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρά κέρδη με το βλέμμα σε Fed και ΕΚΤ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια μηνός, καθώς κορυφώνονται οι φημολογίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να κάνει σήμερα την τελευταία επιτοκιακή αύξηση στο σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% παρότι οι μετοχές ενέργειας διεύρυναν τις απώλειές τους. Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησε 0,8% καθώς οι τιμές αργού παρουσίασαν πτώση 4%, εν μέσω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο ειδικά από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα. 

Ωστόσο, η προσοχή όλη ήταν επικεντρωμένη στη Fed, η οποία αναμένεται σήμερα το βράδυ να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, δίδοντας ταυτόχρονα και το σήμα της παύσης της σημερινής πολιτικής σύσφιγξης μετά από συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών. 

«Σήμερα αναμένεται να δούμε την τελευταία επιτοκιακή αύξηση προτού η Fed προχωρήσει σε μία παύση», ανέφερε ο Chris Beauchamp, αναλυτής της online χρηματιστηριακής πλατφόρμας IG.  

O STOXX 600 ολοκλήρωσε τον Απρίλιο σε υψηλούς τόνους, ξεπερνώντας σε επίδοση ακόμη και τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 στη Wall Street, με την προσοχή να επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αλλά και στην απόφαση της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων της αύριο το μεσημέρι. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει και αυτή σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, κατεβάζοντας τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων εν μέσω της επιδείνωσης των πιστωτικών συνθηκών. Ξεχωριστά, τα στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωζώνη έδειξαν μείωση στο 6,5% το Μάρτιο, υποδηλώνοντας μία πιο ισχυρή αγορά εργασίας. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Stellantis, της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον πλανήτη με βάση τις πωλήσεις, υποχώρησε 1,9% από τη στιγμή που εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις προοπτικές της υπόλοιπης διάρκειας του έτους, με τα αποθέματά της να αυξάνονται συνεχώς.

Σε άνοδο και η μετοχή της ιταλικής τράπεζας UniCredit, η οποία ενισχύθηκε περίπου 4%, από τη στιγμή που ανέβασε τον πήχη για τους οικονομικούς της στόχους στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων.  

Στα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 15.815,06 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι τερμάτισε στις 7.403,83 μονάδες, με άνοδο 0,28%. Κέρδη 0,20% στις 7.788,37 μονάδες σημείωσε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 0,75% στις 26.831 μονάδες, ενώ αντίθετα οριακές απώλειες 0,06% σημείωσε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.

 

moneyreview.gr 

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News