Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 15:22
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρή άνοδος χωρίς τζίρο – Οι μετοχές που πρωταγωνιστούν

Δυναμώνει η ανοδική αντίδραση που παρατηρείται τις τρεις τελευταίες μέρες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και ο τζίρος παραμένει καθηλωμένος.

ΧΑ: Ισχυρή άνοδος χωρίς τζίρο – Οι μετοχές που πρωταγωνιστούν

Δυναμώνει η ανοδική αντίδραση που παρατηρείται τις τρεις τελευταίες μέρες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και ο τζίρος παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα, με άνοδο κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τη νέα, μικρότερη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και το σήμα της Λαγκάρντ για περαιτέρω αυξήσεις.

Στην τραπεζική άνοδο ήρθε να προστεθούν και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Εξάλλου, μια ακόμα θετική έκθεση για τις τράπεζες ήλθε από την Deutsche Bank, η οποία αναβάθμισε τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς σε buy. Ο επενδυτικός οίκος ανεβάζει τις τιμές στόχους και διατηρεί την Εθνική ως top pick, καθώς διαπιστώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες υπερ-αποδίδουν έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, παρότι βρίσκονται εκτός των ραντάρ των περισσότερων επενδυτών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.110,15 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,05% με την αξία των συναλλαγών στα 39,65 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,00%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,66%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Lamda Development (+2,42%), της Coca cola HBC (+2,13%), της Εθνικής (+1,94%) και της Jumbo (+1,88%). Αντιθέτως πτώση καταγράφουν μόνο οι μετοχές της Μυτιληναίος (-0,76%), μετά τη χθεσινή άνοδο, και της Motor Oil (-0,19%).

Μεγάλο όγκο συναλλαγών σημειώνει η μετοχή της Πειραιώς (+0,8%) μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν ισχυρή και διατηρήσιμη κερδοφορία με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,15 και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) 13%, που υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2023.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τη νέα, μικρότερη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και το σήμα της Λαγκάρντ για περαιτέρω αυξήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κερδίζει 0,48% στις 462,5 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,88% στις 15.873 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,6% στις 7.387,9 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,5% στις 7.741,1 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,5%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημειώνει άνοδο 0,5%. 

Οι μετοχές της Adidas κερδίζουν περίπου 8%, καθώς η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες α’ τριμήνου, παρά το πλήγμα ύψους 400 εκατ. ευρώ από τη λήξη της συνεργασίας με τη Yeezy. Η Adidas ανέφερε πωλήσεις 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο, περίπου σε ευθυγράμμιση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Οι εκλογές ίσως «κοστίσουν» την επενδυτική βαθμίδα στις 9 Ιουνίου

Deutsche Bank: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Αναβαθμίζει Eurobank και Πειραιώς

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News