Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη πάνω από τις 1.100 μονάδες στο ΧΑ – Άνοδος και στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στον απόηχο της ΕΚΤ.

Κέρδη πάνω από τις 1.100 μονάδες στο ΧΑ – Άνοδος και στις ευρωαγορές

Νέα άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να διασπά τα επίπεδα των 1.100 μονάδων, εν μέσω ανοδικής αντίδρασης και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στην ανοδική τραπεζική αντίδραση ήρθαν να προστεθούν και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Εξάλλου, μια ακόμα θετική έκθεση για τις τράπεζες ήλθε από την Deutsche Bank, η οποία αναβάθμισε τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς σε buy. Ο επενδυτικός οίκος ανεβάζει τις τιμές στόχους και διατηρεί την Εθνική ως top pick, καθώς διαπιστώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες υπερ-αποδίδουν έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, παρότι βρίσκονται εκτός των ραντάρ των περισσότερων επενδυτών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.107,41 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,80% και την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,15 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+2,06%), της Σαράντης (+1,87%), της Alpha Bank (+1,33%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+1,10%). Αντιθέτως, μικρή πτώση καταγράφουν μόνο οι μετοχές της Viohalco (-0,20%) και της Elvalhalcor(-0,12%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+5,91%) και των Τροφίμων (+2,05%). Αντιθέτως, απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ασφαλειών (-0,57%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,39%). 

Μικρή άνοδο καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν ισχυρή και διατηρήσιμη κερδοφορία με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,15 και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) 13%, που υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2023

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με άνοδο κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τη νέα, μικρότερη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και το σήμα της Λαγκάρντ για περαιτέρω αυξήσεις.

Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία για μικρή άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 7%, αν και ο δομικός πληθωρισμός -στον οποίο επικεντρώνονται οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής- υποχώρησε ελαφρά στο 5,6% από το προηγούμενο ρεκόρ του. Παράλληλα, η  ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο.
Οι επενδυτές αναμένουν νέα στοιχεία σήμερα για τον κατασκευαστικό κλάδο και το λιανεμπόριο στην ευρωζώνη, ενώ συνεχίζουν να ανακοινώνονται εταιρικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κερδίζει 0,27% στις 461,5 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,4% στις 15.800,9 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,5% στις 7.377,5 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 0,55% στις 7.744,8 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,89%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημειώνει άνοδο 0,8%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Αναβαθμίζει Eurobank και Πειραιώς

Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος για φέτος ο Dow – Τέταρτη συνεδρίαση απωλειών

Ήπια αντίδραση στη «γερακίσια» στάση της ΕΚΤ – Τι είδαν οι αγορές πίσω από τις λέξεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News