Business & Finance Πέμπτη 4/05/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος για φέτος ο Dow – Τέταρτη συνεδρίαση απωλειών

Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος για φέτος ο Dow – Τέταρτη συνεδρίαση απωλειών

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street, καθώς έχουν αναζωπυρωθεί οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών. Οι επενδυτές «χώνεψαν» επίσης την επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης της Φέντεραλ Ριζέρβ και τη λεκτική της στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο Dow Jones υποχώρησε 286,50 μονάδες ή 0,86% κλείνοντας στις 33.127,74 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,72% στις 4.061,22 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,49% κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 11.966,40 μονάδες. Πρόκειται για την τέταρτη συνεδρίαση απωλειών για τους τρεις κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες.   

Ο Dow γύρισε σε αρνητικό έδαφος για φέτος, καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,06% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Η πτώση των μετοχών Boeing, Disney, Goldman Sachs και American Express άσκησε πιέσεις στο Dow. 

H μετοχή της PacWest απώλεσε περισσότερο από 50% της αξίας της. Η πτώση έλαβε χώρα αφότου έγινε γνωστό ότι η τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια εξετάζει διάφορες στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης πιθανής πώλησης. Η Western Alliance βούλιαξε περισσότερο από 35% με τη διαπραγμάτευση της μετοχής της να αναστέλλεται αρκετές φορές εξαιτίας της έντονης μεταβλητότητας. Η μετοχή της Zions Bancorporation υποχώρησε 11%.

Ο Κέιθ Άπτον, γενικός διευθυντής της UBS Wealth Management, δήλωσε ότι οι αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο θα βοηθήσουν την αποστολή της Fed να αποθερμάνει την οικονομία. 

«Πιστεύω ότι θα διευκολύνουν το έργο της Fed. … Οι περιφερειακοί τράπεζες αναμένεται να περιορίσουν την ροή κεφαλαίου. Δεν νομίζω ότι τα χρήματα θα ρέουν μέσω του συστήματος σχεδόν τόσο εύκολα το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ότι έμμεσα αυτό θα υπονομεύσει την οικονομία, η οποία τελικά θα επιτελέσει το έργο της Fed φέρνοντας πληθωρισμό», δήλωσε ο Άπτον. 

«Επομένως, δεν πιστεύω ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους, παρότι τα επόμενα στοιχεία θα είναι σημαντικά». 

Αύριο ανακοινώνονται τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για το μήνα Απρίλιο. 

Ενώ όμως η Fed προχώρησε στη 10η αύξηση των επιτοκίων της στο σημερινό κύκλο και η κεντρική τράπεζα άλλαξε τη φρασεολογία της όσον αφορά στις μελλοντικές αυξήσεις, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να γίνει λόγος για μείωση. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News