Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 19:56
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη

Σε πτώση γύρισαν προς το μέσον της συνεδρίασης οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, εν μέσω ωστόσο νευρικότητας, καθώς τα εξασθενημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο από την άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων στην προοπτική περισσότερων δημοσιονομικών δαπανών στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο -0,57%, για να κλείσει ωστόσο στο -0,54%, ενώ το spread με το αντίστοιχο αμερικανικό διευρύνθηκε στις 163 μονάδες βάσης. Αναλυτές προβλέπουν ότι το spread μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών αποδόσεων θα παραμείνει γύρω από τις 160 μονάδες βάσης καθ΄όλη τη διάρκεια του 2021, καθώς το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει στα προ του Covid-19 επίπεδα πιο γρήγορα σε σχέση με την Ευρωζώνη, ενώ η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι πιο υποστηρικτική απέναντι στα γερμανικά κρατικά ομόλογα συγκριτικά με τη στήριξη της Φέντεραλ Ριζέρβ προς τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Το χάος που προκλήθηκε με τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που εισέβαλαν μέσα στο Καπιτώλιο δεν φάνηκε να αποτυπώνεται στην αγορά κρατικού χρέους, η οποία συνέχισε να εστιάζει στη σημασία της νίκης Μπάιντεν στις εκλογές της Τζόρτζια και του ελέγχου πλέον από τους Δημοκρατικούς και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος και το Δεκέμβριο του 2020, υπερκέρασαν τη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στην Ευρωζώνη στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Στην περιφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρουσίαζε οριακές μεταβολές, υποχωρώντας μόλις μία μονάδα βάσης, στο 0,53%. Η Ιταλία δέχθηκε πολύ μεγάλη ζήτηση στην κοινοπρακτική έκδοση 15ετούς ομολόγου της, καθώς ξεπέρασε τα 105 δισ.ευρώ. Η μεγάλη προσφορά γενικότερα που αναμένεται στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο δεν αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές. Η UniCredit προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα εκδώσουν συνολικά ομόλογα αξίας 45 δισ.ευρώ αυτή την εβδομάδα, με ολόκληρη την προσφορά του Ιανουαρίου να φθάνει τα 150 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα, αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές, καθώς η ΕΚΤ θα αγοράσει μεγάλο μέρος από αυτή τη νέα προσφορά.  

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,61 και του πενταετούς στο 0,05% με το spread στις 119 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 154 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 84 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News