Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 13:21
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ

Σε υψηλό πέντε εβδομάδων εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων κατά τη σημερινή συνεδρίαση, παρασυρόμενες από την αντίστοιχη άνοδο των αμερικανικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για νίκη των Δημοκρατικών στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια και για συνεπακόλουθη αύξηση των δημοσίων δαπανών. 

Τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης συνεπάγονται αύξηση του πληθωρισμού, κάτι το οποίο οι αγορές έχουν αρχίσει, ως φαίνεται, να προεξοφλούν. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε στο -0,53%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε εβδομάδων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια 15 ημερών. 

Κλιμάκωση παρουσίασαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις τόσο του ευρώ όσο και των βρετανικών. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το φράγμα του 1% για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2020, κλιμακούμενη οκτώ μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, ο βασικός δείκτης της αγοράς που μετρά τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,2871%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020. 

Στρατηγικοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι ενδείξεις πληθωρισμού είναι λιγότερο έντονες στην Ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει εξασθενημένος εν μέσω αναιμικής οικονομικής δραστηριότητας, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. Οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να δικαιολογεί περαιτέρω κλιμάκωση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη, δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν έχει προβεί σε μία αμερικανικού τύπου δέσμευση να επιτρέψει την κίνηση του πληθωρισμού πάνω από το στόχο της. 

Πηγή: Reuters
  
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News