Business & Finance Πέμπτη 17/12/2020, 20:23
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε πτώση οι γερμανικές αποδόσεις

Σε πτώση οι γερμανικές αποδόσεις

Σε πτώση επέστρεψαν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς το Βερολίνο ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τις δανειοδοτικές ανάγκες και τις εκδόσεις του 2021. 

Μετά τις εκδόσεις ρεκόρ του τρέχοντος έτους, η Γερμανία θα εκδώσει ομόλογα αξίας 471 δισ.ευρώ το επόμενο έτος, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία της να αντεπεξέλθει στην κρίση του κορωνοϊού. Η αύξηση των εκδόσεων ήταν αναμενόμενη καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, είχε δήλωσει το Νοέμβριο ότι προγραμματίζει νέο χρέος ύψους 180 δισ.ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε προβλεφθεί αρχικά για το 2021. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, αφού άνοιξε τη συνεδρίαση με ελαφρά άνοδο, υποχώρησε στο τέλος για να κλείσει στο -0,57%. Οπως ανέφεραν κάποιοι αναλυτές, η αποκλιμάκωση ήταν αναμενόμενη σήμερα μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις σε όλες τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, ειδικά στον «πυρήνα». 

Η χθεσινή συνεδρίαση της Fed δεν είχε καμία επίδραση στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, καθίστώντας λίγο πιο απότομη την καμπύλη των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Ως εκ τούτου, η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς αμερικανικού και γερμανικού διαμορφώθηκε στις 150 μονάδες βάσης, χωρίς να απομακρυνθεί από τα χαμηλά δύο εβδομάδων που άγγιξε στην αρχή της συνεδρίασης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων πάντως, διατηρήθηκε το θετικό κλίμα, χωρίς μεταβολές, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει στο 0,58% με το spread στις 117 μονάδες βάσης και του διετούς στο 0,02%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 52 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. 

moneyreview.gr
  
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News