Business & Finance Δευτέρα 24/04/2023, 16:33
ΑΓΟΡΕΣ

Περιορίζεται η πτώση στο πετρέλαιο – Συνεχίζονται οι ανησυχίες στην αγορά

Περιορίζεται η πτώση στο πετρέλαιο – Συνεχίζονται οι ανησυχίες στην αγορά

«Μαζεύει» τις απώλειες το πετρέλαιο, έπειτα από την αιφνίδια πτώση της περασμένης εβδομάδας, παρότι συνεχίζουν να επικρατούν φόβοι για οικονομική επιβράδυνση, αλλά και χαμηλή ζήτηση διεθνώς.

Το αμερικανικό αργό, το οποίο έκανε μεγάλη βουτιά την περασμένη εβδομάδα -μετά από μια επίσης μεγάλη πτώση τον Μάρτιο εν μέσω της τραπεζικής κρίσης-, βρίσκεται κοντά στα 77,4 δολάρια με πτώση της τάξης του 0,58%. Το Brent καταγράφει απώλειες περίπου 0,38% αυτή την ώρα, αγγίζοντας τα 81,25 δολάρια το βαρέλι.

Συνολικά το πετρέλαιο έχει χάσει τα κέρδη που σημείωνε στις αρχές του Απριλίου, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ+ για νέα μείωση της παραγωγής. 

Ενώ η πετρελαϊκή αγορά είχε ήδη επιβαρυνθεί λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και για χαμηλή ζήτηση, οι φόβοι κλιμακώθηκαν, διότι οι αγορές ντίζελ και βενζίνης στην Ασία καταγράφουν πτώση. Μάλιστα, ορισμένα διυλιστήρια εξετάζουν το ενδεχόμενο περιορισμού των δραστηριοτήτων τους. Η Citigroup δήλωσε «ξαφνιασμένη» από το μέγεθος των απωλειών στην ασιατική αγορά διύλισης, το οποίο αποδίδεται εν μέρει στην αύξηση των δραστηριοτήτων από τα διυλιστήρια στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι έρχεται -από 29 Απριλίου μέχρι 5 Μαΐου- η λεγόμενη «Χρυσή Εβδομάδα», το επταήμερο εθνικών εορτών στην Κίνα, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης αεροπορικών καυσίμων.

«Οι ανησυχίες ότι η διεθνής οικονομία επιβραδύνεται και ότι ως αποτέλεσμα η πετρελαϊκή ζήτηση θα επιβαρυνθεί βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών», σχολίασε ο Stephen Brennock, αναλυτής στην PVM Oil Associates.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ντίζελ: Εκπέμπει σημάδια ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία

Νέος κύκλος επιδείνωσης των σχέσεων του ΟΠΕΚ+ με τη Δύση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News