Business & Finance Δευτέρα 27/03/2023, 14:59
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα άνοδος στο φυσικό αέριο – Τις απεργίες στη Γαλλία παρακολουθεί η αγορά

Νέα άνοδος στο φυσικό αέριο – Τις απεργίες στη Γαλλία παρακολουθεί η αγορά

Την ανιούσα πήραν εκ νέου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι μαζικές απεργίες στη Γαλλία – τον πυρηνικό κολοσσό του μπλοκ – παρατείνουν τα προβλήματα παραγωγής και προκαλούν ανησυχίες για τη σταθερότητα του δικτύου.

Η παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, ενώ παράλληλα οι απεργίες εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των διυλιστηρίων και των τερματικών σταθμών LNG. Στο μεταξύ, το κύμα ψύχους που πλήττει αυτή την εβδομάδα τη Γηραιά Ήπειρο ανατρέπει τις ευνοϊκές συνθήκες του χειμώνα, οι οποίες και επέτρεψαν τη διολίσθηση των τιμών.

Αυτή την ώρα, τα προθεσμιακά Απριλίου στο χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ, τα οποία αποτελούν «βαρόμετρο» για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενισχύονται κατά περίπου 3,9% στα 43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται πως το πτωτικό σερί έσπασε μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσημη λήξη της περιόδου θέρμανσης, παρότι τα αποθέματα φυσικού αερίου άρχισαν να αναπληρώνονται για τις ανάγκες του επόμενου χειμώνα και οι ανησυχίες για ευρεία ενεργειακή κρίση έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά.

Οι αναλυτές θα έχουν εφεξής την προσοχή στραμμένη στη Βρετανία, όπου επίσης αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν ευρείες κινητοποιήσεις με επίπτωση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπλέον, παρακολουθούν στενά τις εργασίες συντήρησης σε κρίσιμες υποδομές της Νορβηγίας, αλλά και την εξαγωγική μονάδα LNG του Τέξας έπειτα από εκδήλωση πυρκαγιάς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νέα προβλήματα στον πυρηνικό γίγαντα της Γαλλίας: Αντιδρούν οι ενεργειακές αγορές

Ανατροπές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης – Η Σουηδία, πρωταθλήτρια στις εξαγωγές ρεύματος το 2022

Νέο χτύπημα στην ενεργειακή αγορά: Μειωμένη παραγωγή «βλέπει» η EDF

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News