Business & Finance Δευτέρα 6/03/2023, 14:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρό sell-off στο ΧΑ – Βαθιά στο κόκκινο οι τράπεζες

Ισχυρό sell-off στο ΧΑ – Βαθιά στο κόκκινο οι τράπεζες

Επιταχύνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς το βαρύ κλίμα της περιόδου επιδεινώνεται από τα σενάρια γύρω από το timing των εκλογών. Στην «εξίσωση»   μπαίνει και η αναθεώρηση των προσδοκιών της αγοράς για τα επιτόκια, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός (ειδικά ο δομικός) βάζει στο τραπέζι σενάριο για τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 4%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την ζήτηση, την οικονομική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και τα κρατικά χρέη στην Ευρωζώνη.  

Λίγο μετά τις 14:15, ο Γενικός Δείκτης χάνει 3,4% στις 1.076 μονάδες. Η Merit Χρηματιστηριακή εντοπίζει τα επόμενα σημεία στήριξης στις 1.068 και στις 1.033 μονάδες.

Το sell off φαίνεται να έχει «ελληνικά» χαρακτηριστικά, καθώς στην υπόλοιπη Ευρώπη, η εικόνα είναι διαφορετική. Ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,23%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να κερδίζει 0,11%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να χάνει 0,54% και τον CAC 40 στο Παρίσι να ενισχύεται κατά 0,09%.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, σημαντικά είναι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του 2022. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, όπως καταγράφονται σε δημοσκόπηση αναλυτών του Bloomberg, κάνουν λόγο για ανάπτυξη 5,1% στο σύνολο του 2022 και 2,9% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν  έχει προβλέψει ότι το έτος θα κλείσει με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%, ενώ παρόμοια είναι και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού (στο 5,6%).

Η Scope Ratings επιβεβαίωσε την Παρασκευή την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BB+, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με θετικές προοπτικές. Όπως έχει πει ο οίκος, οι θετικές προοπτικές σημαίνουν ότι η αναβάθμιση στo investment grade συγκεντρώνει πάνω από μία στις τρεις πιθανότητες για τους επόμενους 18 μήνες. Το επόμενο «ραντεβού» της Scope με την Αθήνα είναι για τις 4 Αυγούστου.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Dominique Leroy, διευθύνουσα σύμβουλος της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, διέψευσε, μιλώντας στην Καθημερινή, τη φημολογία περί πώλησης του ΟΤΕ, λέγοντας ότι πρόκειται για fake news.  Ο γερμανικός όμιλος επενδύει πάνω από 3 δισ. ευρώ στον ΟΤΕ τα επόμενα 5 χρόνια, εξήγησε.

Στο ταμπλό, η Τράπεζα Πειραιώς χάνει 4,49%, η Alpha σημειώνει απώλειες 5,35%, η Eurobank υποχωρεί κατά 3,4% και η Εθνική κατά 3,28%.

Πτώση 1,88% σημειώνει ο ΟΠΑΠ, 3,678% η ΔΕΗ, 1,39% ο ΟΤΕ, 3,23% η Mytilineos και 0,90% η Motor Oil.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 85,3 εκατ. ευρώ, καθώς 98 μετοχές σημειώνουν πτώση έναντι 7 που κινούνται ανοδικά.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News