Business & Finance Τετάρτη 22/02/2023, 17:51
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πτώση 1,82% για τον Γενικό Δείκτη 

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πτώση 1,82% για τον Γενικό Δείκτη 

Το αρνητικό κλίμα στις αγορές μετά από το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street ενεργοποίησε τους πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών οδηγώντας σε μια αναμενόμενη διόρθωση μετά το ανοδικό σερί, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν κέρδη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,82% και έκλεισε στις 1.101,30 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Ο τζίρος της αγοράς διαμορφώθηκε σήμερα στα 115,6 εκατ. ευρώ, λίγο κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,03% στις 2.678,80 μονάδες και ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κατά 1,59% στις 1.618,02 μονάδες. 

Στο επίκεντρο των πωλήσεων βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, μετά και από το ράλι των τελευταίων ημερών. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε σημαντική υποχώρηση της τάξης του 4,19% και έκλεισε στις 881,01 μονάδες. Οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) κατέγραψαν απώλειες άνω του 4%, ενώ με πτώση 3,33% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα. 

Στις υπόλοιπες μετοχές, η Motor Oil υποχώρησε κατά 3,45% ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν, και άνω του 1% οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo. Οι Ελλάκτωρ,HelleniQ Energy, ΔΕΗ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, LAMD, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ έκλεισαν με ήπια πτώση. Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Autohellas, Quest και Coca Cola. 

Η διόρθωση ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές, το μεγάλο ερώτημα είναι όμως το κατά πόσο θα ακυρωθεί η θετική δυναμική του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό οκταετίας. 

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο μεταξύ καταγράφουν απώλειες από το πρωί ενόψει της δημοσίευσης των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed και ενόσω οι επενδυτές προσπαθούν να «χωνέψουν» τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας φέτος. Το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, η οποία ολοκληρώθηκε με τη χειρότερη επίδοση για το 2023, έσπειρε απαισιοδοξία και στην Ευρώπη. Λίγο πριν τις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,69%. Ο Dax της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά περίπου 0,42%, ο FTSE του Λονδίνου κατά 0,9% και ο Cac του Παρισιού επίσης διολισθαίνει κατά 0,57%.

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall 

Οριακά κέρδη εμφανίζουν οι δείκτες στα αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά τη χειρότερη επίδοση του έτους που κατέγραψαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Οι επενδυτές αναμένουν πως με τα πρακτικά της περασμένης συνεδρίασης της Fed, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ, θα σχηματιστεί καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας.

Οι ανησυχίες για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ να σκαρφαλώνουν χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο. 

Σήμερα, η αγορά ομολόγων έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν βέβαια μεγάλες διακυμάνσεις στην Wall Street, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων επισκίασαν συνολικά την καλύτερη από το προσδοκώμενο εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones παρουσιάζει άνοδο 34 μονάδων ή 0,10%, ενώ οριακά κέρδη καταγράφουν ο S&P 500 και ο Nasdaq.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Wall Street: Με το βλέμμα στα πρακτικά της Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News