Business & Finance Δευτέρα 20/02/2023, 17:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ασταμάτητο το Χρηματιστήριο Αθηνών – Νέο άλμα στις τράπεζες

Ασταμάτητο το Χρηματιστήριο Αθηνών – Νέο άλμα στις τράπεζες

Οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν το ράλι, ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκαν και τα περισσότερα blue chip με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει νέα υψηλά οκτώμιση ετών και τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μια ακόμη ισχυρή άνοδο, ξεπερνώντας τις 1.120 μονάδες. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τη Δευτέρα στις 1.123,23 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,86%, ενώ ο τζίρος της αγοράς κινήθηκε για άλλη μια φορά σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας τα 118,35 εκατ. ευρώ.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,27% στις 2.734,82 μονάδες, ενώ στο +1,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Δείκτης Μέσαιας Κεφαλαιοποίησης και στις 1.655,38 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άλμα 5,34% στις 911,32 μονάδες. 

Η εικόνα στο ταμπλό 

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εξακολουθούν να βρίσκονται οι τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτη να ξεπερνά τις 900 μονάδες και τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να καταγράφουν ράλι για άλλη μια φορά. Ειδικότερα η Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 5,91% και έκλεισε στα 1,47 ευρώ, η Eurobank είχε κέρδη 5,09% στα 1,44 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στα 5,04 ευρώ με κέρδη 5,7% και η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε άνοδο 4,2% στα 2,33 ευρώ. 

Στις υπόλοιπες μετοχές, κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Autohellas και HelleniQ Energy, και άνω του 1% οι Τιτάν, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Jumbo, Aegean και Coca Cola.Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Quest, Λάμδα, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα, με τις Ελλάκτωρ και Motor Oil να κλείνουν αμετάβλητες. Η ΕΛΧΑ έχασε 0,64% και ο Σαράντης βρέθηκε στο -1,47%. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών(+5,04%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+3,35%), ενώ απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (-0,84%) και της Υγείας (-0,50%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank, διακινώντας 17,511.157 kai 6.592.726 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 25,20 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 14,21 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 70 μετοχές, 38 πτωτικά και 24 παρέμειναν σταθερές.

Νέα υψηλά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε νέο υψηλό 8,5 ετών και οι αναλυτές πλέον αναζητούν το που βρίσκεται το ταβάνι. Σημειώνουν, πάντως, πως πέρα από τις αναμενόμενες βραχυπρόθεσμες διορθώσεις, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που στηρίζουν την άνοδο. 

Από τη μία είναι η δραστηριοποίηση περισσότερων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, γεγονός το οποίο φαίνεται από τους αυξημένους ημερήσιους τζίρους αλλά και από τους κωδικούς που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Από την άλλη, οι επιχειρηματικές συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες που κυοφορούνται αυξάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Ακόμη, ενισχυτικά λειτουργούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όπως αποτυπώνονται στις εκτιμήσεις αναλυτών. Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό της UBS, η οποία  προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση των  προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία, καθώς πλέον περιμένει ανάπτυξη 3% για φέτος, έναντι 2,5% προηγουμένως. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Η Ελλάδα θα κάνει ξανά την έκπληξη – Βλέπει ανάπτυξη 3% φέτος

Ηλεκτρονικό μάτι της Τράπεζας της Ελλάδος στις ρυθμίσεις δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News