Business & Finance Τρίτη 31/01/2023, 11:59
ΑΓΟΡΕΣ

Έτος με δύο όψεις το 2023 για το ΧΑ – Οι επιλογές της NBG Securities 

Έτος με δύο όψεις το 2023 για το ΧΑ – Οι επιλογές της NBG Securities 

Έτος με δύο όψεις θα είναι το 2023 σύμφωνα με την NBG Securities. Από τη μία η προσδοκία για ένα θετικό προς την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα και η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας δημιουργούν το κατάλληλο αφήγημα για θετικές επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους που θα υποστηριχθεί από την δυναμική που δείχνουν οι εισηγμένες στα εταιρικά τους κέρδη. 

Ωστόσο, και ειδικά μετά το ράλι που καταγράφεται από τις αρχές του έτους στο ΧΑ, η χρηματιστηριακή παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις προοπτικές τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τα παγκόσμια macro όπως η εξέλιξη του πληθωρισμού και η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών αλλά και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Έτσι, οι αναλυτές της NBG Securities εκτιμούν πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε μετοχές υψηλής μερισματικής ποιότητας ή και σε αμυντικές μετοχές, με πιο ανθεκτικές ταμειακές ροές που συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς.

Τα top picks 

Κορυφαίες επιλογές της NBG για φέτος περιλαμβάνουν μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα, με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις οι οποίες ταιριάζουν με την αμυντική της πρόταση για το α’ εξάμηνο του 2023 και με τιμές στόχους για ΟΤΕ €17,9, ΟΠΑΠ €15,9 και Jumbo €18,6. 

Επιπλέον, περιλαμβάνει εταιρείες που προσφέρουν έκθεση στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ενέργειας όπως η Μυτιληναίος με τιμή στόχο τα €31,20, καθώς και ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους εταιρείες με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης όπως η Autohellas με τιμή στόχο τα €12,80 ή ακόμη μετοχές που συνδυάζουν πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά όπως η Cenergy Holdings με τιμή στόχο τα €4,00.

Η ΝBG Securities παραμένει θετική για τον τραπεζικό τομέα λόγω των βελτιωμένων θεμελιωδών μεγεθών, της θετικής δυναμικής των κερδών και της δυνητικής διανομής μερίσματος. Η κορυφαία επιλογή στον τραπεζικό τομέα είναι η Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο τα €2,35 κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπει μια πιο ελκυστική απόδοση κινδύνου μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών της στοιχείων.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News