Business & Finance Δευτέρα 30/01/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τέλος για το 6ήμερο ανοδικό σερί του Dow – Απώλειες 2% για τον Nasdaq

Wall Street: Τέλος για το 6ήμερο ανοδικό σερί του Dow – Απώλειες 2% για τον Nasdaq

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, διακόπτοντας το ράλι του Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την πιο δραστήρια εβδομάδα από πλευράς ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων και νέα επιτοκιακή αύξηση από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 260,99 μονάδες ή 0,77% στις 33.717,09 μονάδες, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των προηγούμενων έξι συνεδριάσεων, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,3% στις 4.017,77 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,96% στις 11.393,81 μονάδες. 

O κλάδος τεχνολογίας πληροφορικής και υπηρεσιών επικοινωνιών ήταν μεταξύ αυτών που παρουσίασαν τη μεταλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500, με απώλειες άνω του 1,5% έκαστος. Οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως Meta Platforms και Alphabet, υποχώρησαν 3% και 2,5% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Advance Micro Devices κατέγραψε απώλειες 3,9%. 

Στο «κόκκινο» και η μετοχή της Ford με πτώση μεγαλύτερη του 2%, από τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις τιμές της και ότι θα αυξήσει την παραγωγή του ηλεκτρικού μοντέλου της Mustang March-E, μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση της Tesla. 

Επίσης, η μετοχή της Bed Bath & Beyond ενισχύθηκε σήμερα περισσότερο από 10% από τη στιγμή που ο προβληματικός όμιλος λιανικής ανακοίνωσε ότι θα κλείσει δεκάδες επιπλέον καταστήματα. Η εταιρεία, η οποία αναμένεται να καταθέσει αγωγή για να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης μετά από στάση πληρωμής δανείων της, κλείνει επιπλέον 87 καταστήματά της, ολόκληρη την αλυσίδα φαρμακείων Harmon και πέντε χώρους της Baby. Πέρυσι, η μετοχή της βούλιαξε περισσότερο από 82%. 

Παρ΄όλα αυτά, ο S&P 500 γνώρισε τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2019, οπότε και ενισχύθηκε περίπου 8%. Τον φετινό Ιανουάριο, ο δείκτης καταγράφει κέρδη 4,6% μετά τις απώλειες 19% του 2022. 

Ωστόσο, το φετινό ράλι δοκιμάστηκε αρκετές φορές αυτή την εβδομάδα. Περίπου το 20% των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεων θα ανακοινώσουν εταιρικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των McDonald’s και General Motors την Τρίτη για να ακολουθήσουν οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple, Meta Platforms, Amazon και Alphabet στο τέλος της εβδομάδας. 

Τα βλέμματα ωστόσο όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, με τους επενδυτές να περιμένουν τις δηλώσεις του προέδρου Τζερόμ Πάουελ για ενδείξεις ως προς το διάστημα που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News