Business & Finance Δευτέρα 30/01/2023, 17:06
ΑΓΟΡΕΣ

Νευρικότητα στη Wall Street: Το βλέμμα στραμμένο στη Fed

Νευρικότητα στη Wall Street: Το βλέμμα στραμμένο στη Fed

Με απώλειες άνοιξε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για μία εβδομάδα γεμάτη από δείκτες που θα σχηματίσουν καλύτερη εικόνα σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones υποχωρεί οριακά κατά 0,02% και ο S&P 500 κατά 0,36%. Μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 0,74% καταγράφει ο Nasdaq, ο οποίος κατά τα άλλα οδεύει προς την καλύτερη επίδοση για μήνα Ιανουάριο από το 2001.

Το σημαντικότερο «ραντεβού» αυτής της εβδομάδας είναι την Τετάρτη, όποτε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα ολοκληρώσει την πρώτη συνεδρίαση του 2023. Οι αναλυτές προεξοφλούν επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων, δηλαδή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αλλά και διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες. Η απόφαση της Fed και ο τόνος με τον οποίο θα αναλύσει τις οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ ο πρόεδρός της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να επηρεάσουν έντονα τις αγορές.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται το μπαράζ των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων. Οι επιδόσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων ιδίως το τελευταίο τρίμηνο του 2022 καταδεικνύουν πιθανούς τομείς αδυναμίας, αλλά και τις πιθανότητες για ύφεση μέσα στο τρέχον έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους και ιδίως μετά τα στοιχεία για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε γενικές γραμμές ανοδικά. Ειδικότερα, στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας, ο Dow ενισχύθηκε 2,51%, ο S&P 500 6,02%, ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε την τέταρτη εβδομάδα κερδών με άνοδο 11,04%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιανουάριος-ρεκόρ για το Bitcoin: Κέρδη 40% στο μήνα

ΗΠΑ: Τα οικονομικά στοιχεία λένε τη μισή μόνο αλήθεια

ΗΠΑ: Ανάπτυξη 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News