Business & Finance Δευτέρα 9/01/2023, 13:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Έρχονται γενναίες αυξήσεις μισθών – Ο πληθωρισμός θα τις εξανεμίσει

ΕΚΤ: Έρχονται γενναίες αυξήσεις μισθών – Ο πληθωρισμός θα τις εξανεμίσει

Πολύ ισχυρή θα είναι η αύξηση των μισθών το επόμενο διάστημα, όπως διαβλέπουν οικονομολόγοι της ΕΚΤ, αναφερόμενοι σε έναν δείκτη – κλειδί για την κατεύθυνση του πληθωρισμού. Η πρόβλεψη αυτή δίνει πάτημα για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ μέσα στο 2023, αλλά και προκαλεί ανησυχίες για πιθανό σπιράλ αύξησης μισθών – τιμών.

Ειδικότερα, η πρωτοφανής άνοδος του πληθωρισμού ασκεί ισχυρές πιέσεις στα πραγματικά εισοδήματα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών τα τελευταία δύο χρόνια και οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει να προσαρμόζουν ανάλογα τους μισθούς. «Η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σχέση με τα ιστορικά μοτίβα. Αυτό αντανακλά αγορές εργασίας, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είχαν επηρεαστεί ουσιωδώς από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις αυξήσεις στον εθνικό κατώτατο μισθό και από κάποιες προσπάθειες εξισορρόπησης μεταξύ μισθών και υψηλού επιπέδου πληθωρισμού», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Έρχονται γενναίες αυξήσεις μισθών – Ο πληθωρισμός θα τις εξανεμίσει-1

Σπιράλ τιμών – μισθών

Ωστόσο, εκτιμούν οι ίδιοι, η προσδοκώμενη επιβράδυνση και η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το μέλλον της οικονομίας αναμένεται να επιβραδύνουν την αύξηση των μισθών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε πρόσφατα ότι οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερο από το προσδοκώμενο και ότι η ΕΚΤ οφείλει να παρέμβει προκειμένου να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για τον πληθωρισμό. Στην ανάλυσή τους όμως οι οικονομολόγοι παρουσιάζονται καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα συνεχίσουν να υποχωρούν όσο ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από την αύξηση στους πραγματικούς μισθούς.

«Οι πραγματικοί μισθοί είναι τώρα σημαντικά χαμηλότεροι από την περίοδο πριν την πανδημία και είναι πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω στους επόμενους μήνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σωματεία εργαζομένων να απαιτήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών στους ερχόμενους γύρους διαπραγματεύσεων, ιδίως σε χαμηλόμισθους κλάδους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιτόκια: Πού θα φτάσουν το 2023 – Πόσο θα επιβαρυνθούν τα δάνεια

Αμετάβλητη η στάση της ΕΚΤ – Ανεξαρτήτως της επιβράδυνσης του πληθωρισμού

Ενας στους τρεις Έλληνες πληρώνεται ακόμα με μετρητά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News