Business & Finance Τετάρτη 4/01/2023, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε απότομη πτώση οι τιμές για δεύτερη συνεδρίαση

Πετρέλαιο: Σε απότομη πτώση οι τιμές για δεύτερη συνεδρίαση

Περίπου κατά 5% υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία της προηγούμενης συνεδρίασης, υπό το βάρος των ανησυχιών για τη ζήτηση μετά τη νέα έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρούσε 4,32% στα 78,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο στα 73,5 δολάρια με πτώση 4,46%. Και οι δύο δείκτες βούλιαξαν περισσότερο από 4% στη συνεδρίαση της Τρίτης με το brent να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών. 

«Οι αγορές πετρελαίου ξεκίνησαν το Νέο Έτος σε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα», αναφέρει ο Jim Ritterbusch της  Ritterbush & Associates, ο οποίος σημείωσε ότι τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού αποτελούν το βασικό παράγοντα για την πτώση των τιμών. 

Τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι παρότι δεν υπάρχουν νέα μετάλλαξη, η χώρα δεν δίδει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών από την ώρα που ξέσπασε το τελευταίο κύμα της πανδημίας, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πιέσεις στην αγορά πετρελαίου ασκεί και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με τους φόβους για συνέχιση των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Μετά τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ που έδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση το Δεκέμβριο, τα σημερινά στοιχεία για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας έδειξαν μείωση την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει την αυστηρή αγορά εργασίας για να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Την ίδια στιγμή, η κορυφαία παραγωγός, η Σαουδική Αραβία θα μειώσει τις τιμές του αργού της στις παραδόσεις προς την Ασία τον Φεβρουάριο, έχοντας διαμορφώσει χαμηλό 10μήνου για τον τρέχοντα μήνα, καθώς οι ανησυχίες για υπερπροσφορά εξακολουθούν να ταλανίζουν την αγορά. Στοιχεία του Reuters έδειξαν ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε το Δεκέμβριο, παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει την αγορά.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters         
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News