Business & Finance Τρίτη 3/01/2023, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η Κίνα ρίχνει τις τιμές κατά 3%

Πετρέλαιο: Η Κίνα ρίχνει τις τιμές κατά 3%

Bουτιά σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, υπό την πίεση της εξασθενημένης ζήτησης από την Κίνα, τις εξασθενημένες οικονομικές προοπτικές και το ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κινήθηκε κοντά 83 δολάρια το βαρέλι με πτώση μεγαλύτερη από 3%, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε στα 77,45 δολάρια με αντίστοιχη πτώση. Ωστόσο, στην αρχή της συνεδρίασης και οι δύο τιμές ενισχύονταν περισσότερο από ένα δολάριο το βαρέλι. 

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας – η κατάσταση της Κίνας με την εξάπλωση του κορωνοϊού και ο φόβος ύφεσης στο άμεσο μέλλον ασκούν πιέσεις στις αγορές», αναφέρει ο αναλυτής της Mizuho Ρόμπερτ Γιόγκερ. 

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αυξήσει τις ποσοστώσεις για τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου κατά τους πρώτους μήνες του 2023. Traders απέδωσαν την αύξηση στις προσδοκίες για χαμηλή ζήτηση καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγός αργού στον κόσμο εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με νέο κύμα έξαρσης του Covid.

Aκόμη ένας λόγος ανησυχίας είναι το γεγονός ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε το Δεκέμβριο καθώς τα αυξανόμενα κροσύματα έπληξαν την παραγωγή και τη ζήτηση, από τη στιγμή που το Πεκίνο ήρε το μεγαλύτερο μέρος των περιοριστικών μέτρων. 

Πίεση στις τιμές πετρελαίου άσκησε και η άνοδος του δολαρίου, το οποίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια τριμήνου. Ένα ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα μπορεί να υπονομεύσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, καθιστώντας το συγκεκριμένο εμπόρευμα πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.  

Η Commerzbank εκτιμά από την πλευρά της ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν «πολύ πιο σημαντικό ρόλο» για τη διαμόρφωση των τιμών πετρελαίου σε σχέση με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή. Η τράπεζα θεωρεί ότι οι ενδείξεις για ανάκαμψη σε μεγάλες οικονομίες θα μπορούσαν να ωθήσουν το brent ξανά προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News