Business & Finance Παρασκευή 25/11/2022, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πτώση 2% εν μέσω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης στην Κίνα

Πετρέλαιο: Πτώση 2% εν μέσω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης στην Κίνα

Πτώση 2% σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές πετρελαίου εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών, ολοκληρώνοντας μία εβδομάδα που σηματοδοτήθηκε από τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης από Κίνα αλλά και το αδιέξοδο των συζητήσεων στο πλαίσιο του G7 για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 2% ή κατά 1,8 δολάρια κάτω από τα 84 δολάρια το βαρέλι, αφού όμως στην αρχή κατέγραφε κέρδη. Στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κατέγραφε αντίστοιχη πτώση κινούμενη κοντά στα 76 δολάρια το βαρέλι. «Λόγω του περιορισμένου όγκου συναλλαγών μετά την αργία των Ευχαριστιών, οι τιμές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικά κέρδη τους», αναφέρει ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.  

Και τα δύο συμβόλαια πάντως παρουσίασαν απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση αφού άγγιξαν χαμηλό 10μήνου αυτή την εβδομάδα. Το brent έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 4,6%, ενώ ο αργό με πτώση 4,7%. 

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος στον κόσμο εισαγωγός πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή νέο ημερήσιο ρεκόρ σε κρούσματα Covid-19, με πολλές πόλεις να συνεχίζουν να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να πλήττει τη ζήτηση για καύσιμα με την κίνηση να μειώνεται και με τη ζήτηση για πετρέλαιο να είναι κατά 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη από το μέσο όρο, σύμφωνα με το ANZ. 

Την ίδια στιγμή, διπλωμάτες από την Ομάδα του G7 και την Ε.Ε. συζητούσαν χθες σχετικά με την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 65 έως 70 δολάρια το βαρέλι, όμως κατέληξαν σε αδιέξοδο με πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι εφικτή μία συμφωνία. Η προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ νέα συνάντηση των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων της Ε.Ε. αναβλήθηκε, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Στόχος της επιβολής πλαφόν είναι να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές ούτως ώστε να πάψει να χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή της στην Ουκρανία, όμως το προτεινόμενο επίπεδο είναι αντίστοιχο με αυτό που ήδη πληρώνουν οι Ασιάτες αγοραστές.  
  
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters  
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News