Business & Finance Δευτέρα 28/11/2022, 22:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες – Θα αλλάξουν οι ισορροπίες;

Πετρέλαιο: Πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες – Θα αλλάξουν οι ισορροπίες;

Kόντρα στις προβλέψεις πηγαίνουν οι τιμές πετρελαίου, οι οποίες παρουσιάζουν οριακά μόλις κέρδη για φέτος, καθώς οι προοπτικές για τη ζήτηση συνεχίζουν να επιδεινώνονται τουλάχιστον προς το παρόν. 

Η τιμή αργού είναι οριακά υψηλότερη από τα 77 δολάρια το βαρέλι, μετά την αρχική πτώση του κοντά στα 73 δολάρια το βαρέλι στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, που σηματοδότησε το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Η τιμή αργού είναι ενισχυμένης μόλις 2% για το 2022, αφού είχε γυρίσει σε αρνητικό έδαφος στην αρχή της συνεδρίασης. 

Αντίστοιχα, οι τιμές βενζίνης στις ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει κάθετη πτώση και ενδεχομένως να βρεθούν σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι έως τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τη Oil Price Information Service. Σήμερα Δευτέρα, η μέση τιμή βενζίνης κυμάνθηκε στα 3,54 δολάρια ανά γαλόνι. 

Τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα έχουν αλλάξει σημαντικά τις προοπτικές για το πετρέλαιο, το οποίο κάποιοι αναλυτές έβλεπαν μέχρι πρότινος να επιστρέφει στα 150 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

«Θεωρούμε ότι οι υφεσιακές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, κυριαρχούν στο σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον και θα συνεχίσουν έως το τέλος του έτους», αναφέρει ο Εντ Μόρς της Citigroup. 

Παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του και παρά την επικείμενη επιβολή πλαφόν της Ε.Ε. στις εξαγωγές του ρωσικού αργού, ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση στην Κίνα και τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19 έχουν επισκιάσει αυτή τη στιγμή τις ανησυχίες για την προσφορά.  

Σημαντικός παράγοντας θα είναι και ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος εξέπληξε τον Οκτώβριο όταν αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. «Θα περιμένουμε να δούμε εάν θα σηματοδοτήσει ότι θα προχωρήσει σε ακόμη πιο μεγάλες περικοπές. Αυτές άλλωστε οι φήμες είναι που οδήγησαν σήμερα σε ανάκαμψη τις τιμές μετά την αρχική πτώση», αναφέρει ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital. 

Aναλυτές πάντως εξακολουθούν να προβλέπουν υψηλότερες τιμές για το 2023, με τη JPMorgan να κάνει λόγο για μία τιμή brent στα 90 δολάρια κατά μέσο όρο. Η Morgan Stanley αναμένει επιστροφή στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου έως τα μέσα του έτους, μετά τη λήξη των lockdowns στην Κίνα. 

«Τα μοντέλα μας υποδηλώνουν μέτρια υπερπροσφορά τους επόμενους μήνες. Επομένως, βλέπουμε την τιμή brent σε ένα πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 80 και 90 δολαρίων το βαρέλι. Η αγορά θα καταφέρει να επιστρέψει σε ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 και σε περιορισμένη προσφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Υπό αυτές τις συνθήκες, βλέπουμε το brent να επιστρέφει στα 110 δολάρια το βαρέλι έως τα μέσα του επόμενου έτους», αναφέρουν αναλυτές της Morgan Stanley. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

FT: Η εβδομάδα που θα κρίνει τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News