Business & Finance Τρίτη 27/12/2022, 07:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Πώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία «μεγάλωσε» ξαφνικά

Κίνα: Πώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία «μεγάλωσε» ξαφνικά

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Κίνας ήταν το 2021  περίπου 80 δισ. δολάρια μεγαλύτερο από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά, ανακοίνωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία. Ουσιαστικά, η αναθεώρηση των στοιχείων προσθέτει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ΑΕΠ που ισοδυναμεί με ολόκληρη τη Γκάνα.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της χώρας ήταν 114,9 τρισ. γουάν (16,5 τρισ. δολάρια), ή 556,7 δισ. γουάν μεγαλύτερο από ό,τι είχε υπολογιστεί προηγουμένως. Η αναθεώρηση ανέβασε την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας για το 2021 στο 8,4%, έναντι 8,1% που είχαν δείξει τα στοιχεία του Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η βάση σύγκρισης για την φετινή ανάπτυξη έχει γίνει υψηλότερη.

Η οικονομία της Κίνας έχει πληγεί φέτος από αλλεπάλληλα κύματα του κορωνοϊού και μια συνεχιζόμενη πτώση των ακινήτων. Αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς η κυβέρνηση εγκατέλειψε ξαφνικά τη στρατηγική zero covid, την ώρα ακριβώς που αυξήθηκαν τα κρούσματα, λόγω του χειμώνα.

Οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι η ανάπτυξη της χώρας θα επιβραδυνθεί στο 3% το 2022, πριν ανακάμψει στο 4,9% το επόμενο έτος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Χαλάρωση του zero covid στην Κίνα: Αλλαγές στην καραντίνα

Όχι πια το «εργοστάσιο του κόσμου»: Το Μεξικό είναι η νέα Κίνα

Σι Τζινπίνγκ: Απόλυτη εξουσία, μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News