Business & Finance Δευτέρα 5/12/2022, 19:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 79 δολάρια το αργό – Τί προκάλεσε την πτώση

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 79 δολάρια το αργό – Τί προκάλεσε την πτώση

Οι τιμές πετρελαίου απώλεσαν τα αρχικά κέρδη τους ακολουθώντας την πτώση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει στο δρόμο της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της.

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι με πτώση περίπου 1,5%, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού βούλιαξε κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι με ανάλογη πτώση. Και οι δύο τιμές σημείωναν νωρίτερα άνοδο μεγαλύτερη των δύο δολαρίων. 

Την αλλαγή πλεύσης πυροδότησαν τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον αμερικανικό κλάδο παροχής υπηρεσιών, ο οποίος σημείωσε απρόσμενη ανάκαμψη το Νοέμβριο, με την αγορά εργασίας να παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αποκτά κεκτημένη ταχύτητα παρά τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση το επόμενο έτος. 

Τα στοιχεία αυτά άλλαξαν το κλίμα στις αγορές μετοχών και πετρελαίου, καθώς θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκιακών αυξήσεων. Νωρίτερα, στήριγμα στην αγορά είχε προσφέρει η απόφαση του ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίαση της Κυριακής να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του και να συνεχίσει την πολιτική που συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα, δηλ. μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ.βαρέλια ημερησίως. 
  
«Η απόφαση δεν προκάλεσε έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά για τον αντίκτυπο που θα έχει η ισχύ από σήμερα της απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου στην Ε.Ε. μαζί με την επιβολή πλαφόν», όπως ανεφέρει η Ann-Louise Hittle, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie. H αναλύτρια επικαλείται και τις ανησυχίες για πιθανή μείωση της ζήτησης από μία επικείμενη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η Κίνα αποφάσισε να άρει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα σε ορισμένες πόλεις. 

Traders are shying away from oil markets amid lowered volumes
 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News