Business & Finance Παρασκευή 4/11/2022, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G7: Έτοιμες όλες οι λεπτομέρειες για το πλαφόν έως τις 5 Δεκεμβρίου

G7: Έτοιμες όλες οι λεπτομέρειες για το πλαφόν έως τις 5 Δεκεμβρίου

Οι χώρες του G7 θα είναι έτοιμες με όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού που μεταφέρεται δια θαλάσσης έως τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, παρότι απομένουν ακόμη να διευθετηθούν πολλές λεπτομέρειες. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέιμς Ο’Μπράιαν που συντονίζει την επιτροπή για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να τελούν υπό συζήτηση για το θέμα της τιμής και της επιτήρησης του πλαφόν, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

«Η ημερομηνία κλειδί είναι η 5η Δεκεμβρίου. Πιστεύω ότι το θέμα του πλαφόν έχει συζητηθεί αρκετά ούτως ώστε όλοι οι παίκτες της αγοράς να κατανοήσουν ότι πλησιάζει», ανέφερε.

Η επιβολή πλαφόν, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Ε.Ε., θα εμποδίζει τις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στα τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, εκτός και εάν το πετρέλαιο πωλείται σε τιμή στην τιμή του πλαφόν ή χαμηλότερα από αυτό. 

Η μέγιστη τιμή, η οποία δεν έχει ακομη καθοριστεί από το G7, αναμένεται να είναι ελαφρώς υψηλότερη από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας ώστε να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις πετρελαίου και να μειώσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ωστόσο οι ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες, ανήσυχες μήπως και παραβιαστεί το μελλοντικό πλαφόν στις τιμές και συνεπώς να μην υποστούν οι ίδιες δευτερογενείς κυρώσεις, διαμηνύουν ότι είναι ανάγκη να γνωρίζουν, μεταξύ άλλων στοιχείων, σε ποιό ακριβώς επίπεδο θα καταγράφεται η τιμή πώλησης, πώς θα γίνεται η επαλήθευσή του και τι θα συμβαίνει με το φορτίο όταν υπάρχουν ενστάσεις. 

Το μόνο που απάντησε ο Ο’Μπράιαν είναι ότι το συνολικό πακέτο θα είναι έτοιμο εγκαίρως στις 5 Δεκεμβρίου και θα καλύπτει όλα αυτά τα ερωτήματα και τις ανησυχίες. 
  
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

G7: Δημιουργία μηχανισμού συντονισμού για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Ουκρανίας
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News