Business & Finance Κυριακή 4/09/2022, 12:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Le Maire: Πρόκληση η ευρωπαϊκή ομοφωνία για πλαφόν στη ρωσική ενέργεια

Le Maire: Πρόκληση η ευρωπαϊκή ομοφωνία για πλαφόν στη ρωσική ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει με ομοφωνία για να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και να ξεπεράσει την απροθυμία ορισμένων χωρών-μελών να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του G7 για περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εσόδων, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

Το G7 συμφώνησε να επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου, αλλά χωρίς υποστήριξη από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, «θα είναι μια πρόκληση, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, θα πάρει χρόνο», είπε ο Le Maire το Σάββατο σε συνέντευξή του στο Ambrosetti Forum στην Ιταλία, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε και στα 27 κράτη-μέλη ότι αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την πολιτική των κυρώσεων, υπάρχει η ανάγκη να περιοριστεί η τιμή του πετρελαίου».

Επειδή η Ρωσία υπόκειται σε κυρώσεις, δεν θα πρέπει να επωφελείται από τα έσοδα από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, είπε.

Ο Le Maire τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρεία συναίνεση για τον περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εσόδων και ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να υποστηρίζεται από χώρες εκτός του G7, ώστε να μην θεωρείται «δυτική πρωτοβουλία κατά της Ρωσίας», αλλά «παγκόσμια πρωτοβουλία κατά του πολέμου» στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι η απόφαση της Μόσχας να μην ανοίξει τον Nord Stream δεν αποτελεί έκπληξη. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία», είπε.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News