Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 10:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση στην παγκόσμια ζήτηση για κοντέινερ «βλέπει» η Maersk: Οι πιέσεις στην αγορά

Μείωση στην παγκόσμια ζήτηση για κοντέινερ «βλέπει» η Maersk: Οι πιέσεις στην αγορά

Επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια αγορά κοντέινερ η Maersk, αναμένοντας πλέον ότι η ζήτηση θα συρρικνωθεί έως και 4% φέτος και ότι ενδέχεται να υποχωρήσει και το 2023. Οι προβλέψεις της Maersk, η οποία είναι κολοσσός στον διεθνή κλάδο των κοντέινερ, βασίζονται στους τριγμούς που αναμένεται να προκαλέσει η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η επικείμενη συρρίκνωση στα κοντέινερ αναμένεται να διακόψει την αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί ο κλάδος μετά την άρση των lockdown, μία περίοδο κατά την οποία σημειώθηκαν υψηλότατες τιμές, αλλά και κέρδη-ρεκόρ για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον χώρα, λόγω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και των ελλείψεων στις μεταφορές. Τώρα, όμως, η οικονομική επιβράδυνση σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό οδηγούν παράλληλα σε μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά προϊόντα.

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τον υψηλό πληθωρισμό και μία επικείμενη παγκόσμια ύφεση υπάρχουν αρκετά μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα. Αυτό επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την παγκόσμια ζήτηση για μεταφορές και logistics», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της εταιρείας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Maersk, η οποία ελέγχει περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου εμπορίου κοντέινερ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές των φορτίων έχουν μειωθεί ταχύτερα από το προσδοκώμενο και ότι οι αποθήκες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ άρχισαν να γεμίζουν, καθώς υποχωρεί η ζήτηση για προϊόντα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αστρονομικά ποσά για τα πλοία μεταφοράς LNG: Λιγοστεύουν ενόψει του χειμώνα

Έλλειμμα 3.500 ναυτικών ετησίως αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News