Business & Finance Κυριακή 23/10/2022, 22:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Γερμανία αξιολογεί εάν μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για καταναλωτές

Η Γερμανία αξιολογεί εάν μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για καταναλωτές

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα μπορούσε να επιταχυνθεί η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζεται από τον Μάρτιο, επισημαίνοντας τεχνικές και νομικές δυσκολίες στην επιτάχυνση της κίνησης.

Ορισμένοι υφυπουργοί ζήτησαν να τεθεί σε ισχύ το πλαφόν των τιμών τον Ιανουάριο, όπως θα γίνει και για τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σε συνάντηση με το Εμπορικό Επιμελητήριο στο Μόναχο το Σάββατο ότι η κυβέρνηση έπρεπε πρώτα να βεβαιωθεί ότι οι προμηθευτές ενέργειας θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν το μέτρο πριν δώσει οποιεσδήποτε υποσχέσεις.

«Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν είναι τεχνικά εφικτό», είπε ο Λίντνερ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Αυτά είναι τεχνικά και νομικά ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε… εργαζόμαστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει εφάπαξ πληρωμή για την κάλυψη του λογαριασμού φυσικού αερίου Δεκεμβρίου για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέτος, με έναν συνεχή μηχανισμό περιορισμού των τιμών σε ισχύ από τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις που καταναλώνουν περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο κιλοβατώρες ετησίως θα δουν την εφαρμογή του μέτρου για το 70% της ετήσιας κατανάλωσης αερίου τους από τον Ιανουάριο, με το υπόλοιπο 30% να υπόκειται στις τιμές της αγοράς.

Ερωτηθείς για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το δημόσιο χρέος το 2023 και να πρόκειται να ακολουθήσει ανάλογη πολιτική με αυτή του 2022, ο Λίντνερ είπε: «Φυσικά θα έχουμε υψηλά χρέη το επόμενο έτος. Αλλά πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στις κεφαλαιαγορές. Η Γερμανία θα παραμείνει σταθερή μακροπρόθεσμα και διαχειρίζεται καλά το δημόσιο χρήμα, οπότε τα επιτόκια δεν αυξάνονται ακόμη περισσότερο».

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News