Business & Finance Τετάρτη 12/10/2022, 10:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή Κρίση: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην ΕΕ – Από Νοέμβριο οι αποφάσεις 

Ενεργειακή Κρίση: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην ΕΕ – Από Νοέμβριο οι αποφάσεις 

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε ένα ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων σήμερα στην Πράγα με βασικό σημείο τριβής να παραμένει το αν και πως ακριβώς θα μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η σημερινή συνάντηση αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμη βήμα για μια τελική συμφωνία, η οποία όμως δεν αναμένεται πριν από τον ερχόμενο μήνα. 

Όπως μεταφέρει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Αναστασία Τσούγκα, στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να υπάρξει τεχνοκρατική συμφωνία, η οποία θα υποστηριχθεί από μια ισχυρή πλειοψηφία. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι θα χρειαστεί ακόμη ένα έκτακτο συμβούλιο για την ενέργεια τον ερχόμενο μήνα, αφού μια κοινή απόφαση δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Οκτωβρίου. 

Αναζητούνται σημεία σύγκλισης 

Μπορεί η σημερινή συνάντηση να λήξει δίχως συμπεράσματα, ωστόσο υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να συγκλίνουν προς ένα σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί θα πρέπει να βρουν σημεία συμφωνίας ως προς την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και να οριοθετήσουν το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει λάβει πολλές ερμηνείες και ενέχει ρίσκο και δυσκολίες στην εφαρμογή. Ορισμένα κράτη έχουν υποστηρίξει το ιβηρικό μοντέλο, ενώ 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει ένα γενικό πλαφόν στις τιμές χονδρικής.

Παράλληλα, σημαντικό σημείο στην ατζέντα θα αποτελέσει ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την αγορά φυσικού αερίου – ιδέα που χαίρει ικανής υποστήριξης. Ως αποτέλεσμα, ο στόχος των υπουργών θα είναι να δημιουργήσουν ένα στενότερο πλαίσιo για την οριστικοποίηση της νομοθετικής πρότασης. 

Σχέδιο 10 σημείων και παραχωρήσεις από Γερμανία – Ολλανδία 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg Γερμανία και Ολλανδία, δύο χώρες που αντιτίθενται σθεναρά στην επιβολή γενικευμένου πλαφόν στο φυσικό αέριο, προσέρχονται στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με ένα σχέδιο 10 σημείων που επικεντρώνεται στην κοινή αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να σταματήσουν οι μεμονωμένες χώρες να ανταγωνίζονται η μία την άλλη στις αγορές. Ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία «άμεσα», ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου το επόμενο έτος, ώστε να σταματήσει η αύξηση των τιμών.

Σε μία παραχώρηση προς τις χώρες που ζητούν την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια, η Γερμανία και η Ολλανδία υποστηρίζουν ότι οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο πρέπει να «εξεταστεί πολύ προσεκτικά και επίσης να περιλαμβάνει τον επιμερισμό του βάρους». Υπογραμμίζουν ωστόσο τον κίνδυνο να προκληθεί αύξηση της ζήτησης για την ενέργεια από το μοντέλο αυτό, που επί του παρόντος εφαρμόζεται  στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

«Οποιοδήποτε μέτρο στοχεύει αποκλειστικά στο σύμπτωμα, δηλαδή στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, δεν απαντά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η βασική αιτία του προβλήματος», αναφέρει το έγγραφο. Άλλα μέτρα στο σχέδιο της Γερμανίας και της Ολλανδίας περιλαμβάνουν την αύξηση των υποχρεωτικών στόχων για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, καθώς και την δημιουργία ενός δείκτη αναφοράς για το LNG που θα λειτουργεί παράλληλα με τον βασικό δείκτη TTF της Ολλανδίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικό αέριο: Σχέδιο 10 σημείων και παραχωρήσεις για το πλαφόν από Γερμανία-Ολλανδία

Το πάρτι των κερδοσκόπων στο φυσικό αέριο: Πώς λειτουργεί το ολλανδικό TTF

Φυσικό αέριο: Τι περιλαμβάνει η πρόταση για τον «δυναμικό διάδρομο τιμών» 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News