Business & Finance Σάββατο 22/10/2022, 17:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Διαδηλώσεις σε έξι πόλεις κατά της ακρίβειας

Γερμανία: Διαδηλώσεις σε έξι πόλεις κατά της ακρίβειας

Διαδηλώσεις σε έξι πόλεις της Γερμανίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα Σάββατο με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση στις τιμές ενέργειας και το κόστος ζωής. Παράλληλα απαίτησαν πιο δίκαιη κατανομή των κρατικών πόρων και ταχύτερη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σε Βερολίνο, Ντίσελντορφ, Αννόβερο, Στουτγάρδη, Δρέσδη και Φρανκφούρτη. Στα πλακάτ που κρατούσαν και στα συνθήματα που ακούστηκαν, τα θέματα αφορούσαν από τη μείωση του πληθωρισμού έως την απενεργοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, όπως και για περισσότερες επιδοτήσεις στις τιμές ενέργειας για τα χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την Greenpeace, συνολικά συμμετείχαν περίπου 24.000 πολίτες, με την αστυνομία του Βερολίνου να κάνει λόγο για συμμετοχή 1.800 διαδηλωτών.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι χρειαζόμαστε επειγόντως οικονομική ανάσα για τους πολίτες που είναι κοινωνικά ισορροπημένοι. Η κυβέρνηση κάνει πολλά, ωστόσο μοιράζει τα κεφάλαια με το σταγονόμετρο. Οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα χρειάζονται περισσότερη στήριξη από τους πλούσιους», δήλωσε ο Αντρέα Κόσιτς αντιπρόεδρος του ver.di, ενός από τα συνδικάτα που οργάνωσαν τις διαδηλώσεις.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Παρασκευή το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Το πακέτο περιλαμβάνει μια εφάπαξ πληρωμή για την κάλυψη ενός μηνιαίου λογαριασμού για το φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έναν μηχανισμό για τον περιορισμό των τιμών από τον Μάρτιο.

Θα χρηματοδοτήσει επίσης ένα ανώτατο όριο τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία αναδρομικά από τον περασμένο Μάρτιο για τις τιμές spot και από τον Δεκέμβριο για τις μελλοντικές τιμές, ενώ θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση από τα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από 25 χρόνια  στο 10,9%, λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

«Θα το έβρισκα καλύτερο αν μοιράζαμε (τους κρατικούς πόρους) με πιο δίκαιο τρόπο. Υπάρχουν εκατομμυριούχοι που λένε ότι θέλουν να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Δεν βλέπω να γίνεται τίποτα σε αυτό το μέτωπο», δήλωσε ο Ούρλιχ Φρανζ, ένας διαδηλωτής στο Βερολίνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News