Business & Finance Πέμπτη 20/10/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάρκερ: Δεν υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού από τη Fed

Χάρκερ: Δεν υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού από τη Fed

Η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά πάνω από το 4% φέτος και να τα διατηρήσει σε περιοριστικό επίπεδο, αφήνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να κάνει περισσότερα αν χρειαστεί, δήλωσε ο αξιωματούχος της Φέντεραλ Ριζέρβ Πάτρικ Χάρκερ. 

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για κάποιο διάστημα» τόνισε ο Χάρκερ, διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφια, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ. 

«Δεδομένης της έλλειψης προόδου στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αναμένω ότι θα είμαστε αρκετά πάνω από το 4% στο τέλος του έτους» υπογράμμισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα σταματήσουν κάποια στιγμή την επόμενη χρονιά. 

Oι επενδυτές πάντως αναμένουν πλέον ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5% την ερχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο δανεισμού της Fed, η κεντρική τράπεζα θα ανεβάσει τοεπιτόκιο στο 5% τον Μάιο του 2023.

Πριν τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα η αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων έδειχνε αύξηση στο 4,6%.

Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδος τουδείκτη τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα έχει «κλειδώσει» μια ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed τον Νοέμβριο.

Αυτό θα ανέβαζε τα επιτόκια στο 3,75% με 4%, αρκετά υψηλότερα από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον Μάρτιο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC και FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News