Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 20:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bρετανία: Οι προκλήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών δεν σταματούν εδώ

Bρετανία: Οι προκλήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών δεν σταματούν εδώ

Η αλλαγή πολιτικής στο πεδίο των φορολογικών μειώσεων από τον νέο υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δεν πρόκειται να απαλλάξει τη Βρετανία από επώδυνες περικοπές κρατικών δαπανών και νέες φορολογικές αυξήσεις για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. 

Ο Χαντ ακύρωσε όλο το οικονομικό πρόγραμμα της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, με εξαίρεση κάποιες λίγες δεσμεύσεις για φορολογικές μειώσεις, καθώς έσπευσε να αποκαταστήσει την κρίση εμπιστοσύνης στην αγορά κρατικών ομολόγων. Οι τιμές των κρατικών ομολόγων ανέκαμψαν και η στερλίνα κατέγραψε άνοδο αμέσως μετά την ανακοίνωση. 

Όμως, η πρόκληση για τον νέο υπουργό Οικονομικών να επαναφέρει σε τάξη τα δημοσιονομικά της Βρετανίας, μαζί και την αξιοπιστία της βρετανικής οικονομίας, απαιτεί πολλή δουλειά με επώδυνες επιλογές.

Η οικονομία βρίσκεται ήδη στο δρόμο της ύφεσης, με την κρίση του κόστους διαβίωσης να πλήττει εκατομμύρια Βρετανούς, τις εργατικές ενώσεις να πιέζουν για αυξήσεις μισθών αντίστοιχες με το μέγεθος του πληθωρισμού και τις δημόσιες υπηρεσίες να βρίσκονται υπό πίεση μετά από μία δεκαετία αυστηρών ελέγχων στις δαπάνες. 

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τον Χαντ είναι η παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την φορολογία και τις δαπάνες που αναμένεται να παρουσιάσει στις 31 Οκτωβρίου. 

Ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής στο Iνστιτούτο Διεθνών Σπουδών, εκτιμά ότι η αλλαγή 180 μοιρών του οικονομικού προγράμματος της βρετανικής κυβέρνησης ήταν σχετικά απλή συγκριτικά με την ισορροπία που θα πρέπει να επιτύχει ο υπουργός Οικονομικών ανάμεσα στις περισσότερες φορολογικές αυξήσεις και τις μειώσεις δαπανών τις επόμενες δύο εβδομάδες.  

Ο κλάδος της δημόσιας υγείας, που είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης των δημοσίων δαπανών, αποτελεί σημείο αιχμής για πολλούς ψηφοφόρους, ενώ οι μειώσεις των δαπανών σε εκπαίδευση και σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αποτελούν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικό θέμα. Επίσης, οι μειώσεις στην άμυνα, ακόμη ένας μεγάλος τομέας δαπανών, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη στήριξη της Τρας απέναντι στην Ουκρανία, ένα βασικό ορόσημο στην πρωθυπουργία της. «Αυτοί είναι πραγματικά δύσκολοι τομείς για μείωση των δαπανών», ανέφερε ο Τζόνσον. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, η Υπηρεσία Προϋπολογισμού προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το αρχικό σχέδιο της Τρας θα δημιουργούσε ένα έλλειμμα στο προϋπολογισμό της τάξης των 72 δισ.στερλινών (81 δισ.δολαρίων). Ο Χαντ ανέφερε ότι η αλλαγή των σχεδίων για τις φορολογικές μειώσεις θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα της τάξης των 32 δισ.στερλινών ετησίως. 

Ο Σάμιουλ Τόμς, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, εκτιμά ότι η Βρετανία θα χρειαστεί και πάλι να δανειστεί περισσότερα από 100 δισ.στερλίνες ετησίως έως το δημοσιονομικό έτος 2026 μετά την ανακοίνωση του Χαντ. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 40 δισ.στερλίνες από το επίπεδο που είναι αναγκαίο για τη μείωση του χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα κυμαίνεται στο 97%. 

Ορισμένοι επίσης αναλυτές καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει γενικότερα το σχεδιασμό του φορολογικού συστήματος, σημειώνοντας ότι είναι ώρα να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος ο πλούτος παρά τα εισοδήματα, ειδικά με την ύφεση να βρίσκεται προ των πυλών. 
  
Με βάση τα ισχύοντα σχέδια, οι φόροι ως αναλογία του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθούν στο 36% έως τα τέλη της θητείας του κοινοβουλίου το 2024 από 33% στις αρχές του 2019, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1950-51, σύμφωνα με το think tank, Resolution Foundation. 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ αντιστρέφει περικοπές φόρων 32 δισ. στερλινών

Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ενώ τρίζει η καρέκλα της Τρας

Βρετανία: Η κυβέρνηση έκανε λάθη, παραδέχεται ο νέος υπουργός Οικονομικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News